Eugen Tomac ține în această dimineață să îi răspundă lui Frans Timmermans, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, care atrăgea ieri atenția că viitorul nu este în industria cărbunelui. Subiectul este sensibil, în contextul grevelor declanșate de minerii care nu și-au primit salariile, iar Tomac cere… cuiva să îl oprească pe Timmermans din discursul său.
Ieri, Timmermans a recunoscut că este „brutal de sincer”, atunci când a spus cu subiect și predicat că „nu există viitor în cărbune”. „Industria nu are viitor, dar oamenii care lucrează în industrie au viitor. România să vină cu un plan despre cum să facă tranziţia de la cărbune …Hidrogenul este energia viitorului, inclusiv pentru România”, a opinat Timmermans.
Pe alocuri, Tomac pare că ar fi de acord cu substanța ideii vicepreședintelui, însă ar vrea să știe de la acesta care sunt soluțiile pentru toți cei care lucrează în industrie, înainte de a pune lacătul pe ușă.
„Opriți-l pe Timmermans!
Discursul de ieri a lui Frans Timmermans este de-a dreptul periculos și nu are mimic în comun cu misiunea pe care și-a asumat-o.
Ca să citez din tonul brutal pe care l-a folosit, spunându-ne într-un mod ultimativ că România trebuie să desființeze toate minele, cred că acest comisar socialist trebuie oprit să mai vină, în plină pandemie, să mai spună cuiva că trebuie să închidă industrii întregi sau să concedieze cetățenii.
Un asemenea discurs nu face decât să submineze proiectul european, să crească valul de populism în toată Europa și să le ofere o nouă platformă extremiștilor care se hrănesc din ură și demagogie.
Refuz să cred că Timmermans vrea să fie un gropar al Europei, dar dacă în mod real vrea să sprijine protejarea mediului, ar fi mult mai util dacă ar explica ce va face UE pentru zonele miniere din toată Europa și apoi să-i convingem pe oameni că pot avea un viitor și fără minerit.
Până atunci, consider acest discurs adresat în plină criză de sănătate publică este unul lipsit de responsabilitate și care lovește direct în temelia proiectul european.
În această perioadă dificilă trebuie să-i asigurăm pe oameni că avem resurse pentru a construi un mediu mai sănătos fără a lăsa pe nimeni în urmă și că putem crea cât mai multe locuri de muncă la noi acasă, în România”, scrie Eugen Tomac pe Facebook.