Sursa: Facebook

24 Ianuarie, Ziua Principatelor Române, a fost un nou prilej de discursuri înălțătoare pentru politicienii momentului.

Printre aceștia, inclusiv președintele României a ținut să transmită un mesaj scris pe foaie și, pe lângă o prezentare a semnificației acestei zile, Klaus Iohannis a făcut inclusiv o comparație între ceea ce își dorește să facă prin „România Educată” cu evenimentele de acum 164 de ani.

Discursul președintelui țării a fost postat inclusiv pe site-ul Administrației Prezidențiale, pentru cei care nu au urmărit cu sufletul la gură momentul participării lui Iohannis la ceremonia organizată la Monumentul „Mormântul Ostașului Necunoscut” din Parcul Carol I, București.

Înainte de toate, Iohannis a citit despre momentul Unirii și faptul că „marcarea acestei sărbători la Mormântul Ostașului Necunoscut reprezintă o aducere-aminte a jertfelor pe care înaintașii noștri le-au făcut pentru independență, unitate și suveranitate”.

În a doua parte a discursului însă, președintele țării a ținut neapărat să puncteze că „reușitele din 1859 reprezintă o lecție veritabilă de responsabilitate pentru noi toți, cei care continuăm să clădim România europeană, modernă și democratică, indiferent unde ne aflăm”. Și nu doar atât, dat fiind că s-a comparat cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în contextul în care acesta punea bazele primei legi a Educației:

Acum aproape 160 de ani, Alexandru Ioan Cuza, recunoscând importanța educației, crea prima lege modernă a învățământului, care introducea obligativitatea și gratuitatea educației, indiferent de clasa socială sau de gen. În acest an, viziunea proiectului „România Educată” va fi pusă în practică prin noi legi, menite să revigoreze sistemul de învățământ și să îl alinieze la cerințele prezentului și cele ale viitorului.

În același timp, România dispune de fonduri europene semnificative pentru dezvoltare în următorii ani, astfel încât nu mai există justificări pentru care marile proiecte de infrastructură să sufere întârzieri. Așadar, reiterez apelul de a se utiliza toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a finaliza reformele de care are nevoie țara noastră și pentru a eradica disfuncționalitățile care trenează de prea mult timp”.

Pe Facebook, mesajul a fost mai simplu: „În urmă cu 164 de ani, aspirațiile românilor de a trăi în același stat și sub un singur drapel erau cu un pas mai aproape de realitate, prin Unirea celor două Principate, Moldova și Țara Românească. Istoria țării noastre s-a construit prin angajamentul și sacrificiile unor întregi generații, cărora le datorăm prețuirea noastră, pentru că au luptat și au înfruntat cu demnitate și curaj riscuri și provocări în vremuri extrem de tulburi. România a dovedit mereu că este un stat puternic, mai ales atunci când clasa politică, instituțiile publice și cetățenii au acționat împreună, punând pe primul loc binele comun. Acum, poate mai mult ca oricând, este important să ne concentrăm pe lucrurile care ne apropie, călăuziți de spiritul unității naționale. La mulți ani tuturor românilor! La mulți ani, România!”.

Articolul precedent15.000 de lei, amendă aplicată de Protecția Consumatorilor după aglomerația de la Telegondola Sinaia
Articolul următorCiucă și Ciolacu, huiduiți la Iași. Primarul Chirica: „Mulțumesc ieșenilor că au fost gazde deschise și primitoare”