Victor Negrescu este propunerea premierului Marcel Ciolacu pentru funcția de comisar european al României.
Informația a fost confirmată ieri chiar de Ciolacu, cel care are atributul propunerii.
Astfel, cu ocazia unei vizite de lucru la Bruxelles, acolo unde a avut o întrevedere cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul Marcel Ciolacu a subliniat ieri că „urmează ca, împreună cu Victor Negrescu, să am o discuție și cu președintele PES în ceea ce privește negocierile în cadrul familiilor europene în ceea ce privește portofoliile comisarilor europeni pe fiecare familie politică”.
„În ce privește propunerea de comisar european, am mers cu un nume, el este actualul vicepreședinte al PE, domnul Victor Negrescu”, a detaliat Ciolacu, care a arătat însă că numirea depinde și de „pixul” președintelui Klaus Iohannis:
„Eu sper ca cel târziu luni să înaintăm propunerea din partea Guvernului României. Acest atribut este exclusiv al primului ministru, dar voi avea o discuție și cu domnul Ciucă în următoarele zile. Voi avea o discuție și cu președintele României. (…)
Acest atribut este exclusiv al primului-ministru, dar, cum este și normal, și deja am și stabilit cu domnul președinte Nicolae Ciucă, vom avea o discuție în următoarele zile.
De asemenea, instituțional, dacă dorim o anumită normalitate, voi avea o discuție și cu președintele României, deoarece președintele României este reprezentantul României în Consiliul European și e normal ca să ne coordonăm aceste negocieri”, a declarat Marcel Ciolacu.
Ulterior, într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro, Victor Negrescu a mulțumit pentru nominalizare, detaliind că România trebuie să aibă un „comisar cu un profil european, o persoană cu susținere puternică în Parlamentul European, pentru că prea puțini din cei desemnați au experiență în politica europeană, dar și cineva care are capacitatea de a lucra în echipă și a genera majorități”.
„Personal mi-am dedicat cariera profesională creșterii profilului României în plan european și sper că am reușit să conving, prin activitatea mea. (…) Personal, am avut mereu o colaborare foarte bună cu executivul european și cu doamna președinte a Comisiei Europene și voi respecta decizia ei. (…)
Mă bucur că majoritatea eurodeputaților români au votat pentru alegerea mea în funcția de vicepreședinte al Parlamentului European. Nu am văzut să existe vreo problemă reală cu persoana mea în contextul în care deja de câteva săptămâni numele meu este vehiculat și lumea mă cunoaște de mulți ani prin prisma activității mele din spațiul public.
Singurele atacuri la adresa mea, din partea unor politicieni, au fost legate de faptul că mi-am dat demisia din Guvernul României, după ce am pregătit cu brio președinția României la Consiliul UE, pentru că îmi doresc o Românie atașată valorilor euro-atlantice și influentă în lume.
Am promis românilor că vom lupta pentru România, că vom depăși conflictele politice interne și că vom oferi stabilitatea de care are nevoie această țară, și sunt convins că vom face acest lucru”, a spus europarlamentarul.
Pe de altă parte, și Negrescu este alături de Ciolacu, după ce acesta din urmă a anunțat că își asumă candidatura pentru președinția țării, la alegerile care urmează. După ce Ciolacu a făcut marele anunț, Negrescu a punctat pe Facebook că are încredere în acesta:
„Salut și susțin împreună cu colegii mei din PES activists Romania candidatura lui Marcel Ciolacu pentru funcția de președinte al României.
Am lucrat împreună de-a lungul timpului pe multe subiecte, mai ales referitoare la politica externă și europeană, și de fiecare dată a demonstrat o mare capacitate de efort, disponibilitate la dialog și spirit de echipă. Dar cea mai importantă calitate este că mereu a pus pe primul loc interesul României în discuțiile avute cu liderii din statele partenere.
Sunt încrezător că vom reuși să convingem românii că Marcel Ciolacu poate fi un președinte bun pentru România. Mult succes, Marcel Ciolacu!”
În vârstă de 39 de ani, Victor Negrescu a fost, între 2006 – 2008, jurnalist RFI România, revista Regard, revista Le Monde diplomatique, versiunea română, iar între 2007 – 2012 – consilier al secretarului Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaților și secretar general al PSD. Din 2008 și până în 2009 a fost și consilier al vicepreședintelui Comisiei pentru afaceri juridice din Parlamentul European, iar începând cu 2007 și până în 2013 – consultant în comunicare și afaceri europene.
Potrivit propriului CV, Negrescu a fost, între 2009 – 2019 – cadru universitar la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir, deținând totodată, din 2012, postul de cadru universitar la Școala Națională de Științe Politice și Administrative. Primul mandat în Parlamentul European l-a deținut între 2014 – 2017, fiind eEuroparlamentarul Anului pentru Agenda Digitală și inițiator al unor proiecte pilot cu un impact de aproximativ 60 de milioane de euro.
Totodată, între 2017 – 2018 a fost ministru delegat pentru Afaceri Europene responsabil de pregătirea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, între 2018 – 2020 – prorector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, pentru ca din 2020 să fie ales vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație (CULT).