Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, a demisionat ieri din funcție.
Informația oficială a fost confirmată pe pagina instituției, cu explicația că Timmermans a decis să candideze la alegerile care vor avea loc în Olanda, țara sa natală.
Astfel, potrivit comunicatului de presă, „în urma deciziei sale de a fi candidat în viitoarea campanie pentru alegerile generale din Olanda, vicepreședintele executiv Frans Timmermans și-a prezentat demisia din funcția de membru al Comisiei Europene”.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu rămâne însă fără sprijin odată cu plecarea lui Timmermans, anunțul demisiei fiind urmat de un altul: pe funcția de vicepreședinte executiv a fost numit ex-vicepreședintele Maroš Šefčovič, acestuia fiind totodată atribuită temporar „responsabilitatea portofoliului pentru politica de acțiune climatică vicepreședintelui Šefčovič până la numirea unui nou membru al Comisiei de naționalitate olandeză”.
„Îi mulțumesc lui Frans Timmermans pentru munca sa pasională și neobosită de a face din European Green Deal o realitate. A fost un membru cheie al Colegiului meu de comisari.
Datorită contribuției sale excelente și angajamentului personal puternic, am făcut pași mari în îndeplinirea obiectivelor UE de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic și în creșterea nivelurilor de ambiție climatică la nivel global.
Contribuția lui Frans Timmermans la activitatea Comisiei și la proiectul european depășește acordul verde european. El a contribuit la modelarea multor inițiative ale Comisiei, într-un adevărat stil colegial”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Tot în comunicat se precizează că Timmermans „a lucrat și în Comisia Europeană în 2014-2019 ca prim-vicepreședinte responsabil cu o mai bună reglementare, relații interinstituționale, statul de drept și Carta Drepturilor Fundamentale, înainte de a-și asuma responsabilitățile pentru Pactul Verde European în mandatul actual al Comisiei”, rol din care „a coordonat agenda legislativă ambițioasă a Comisiei Europene pentru a face din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 și a reprezentat UE în negocierile internaționale privind schimbările climatice. El a coordonat, de asemenea, activitatea Comisiei Europene privind strategia UE pentru biodiversitate, un viitor cu zero poluare și economia circulară”.