După ce Daria Dughina, fiica unui ideolog asociat cu Vladimir Putin, și-a pierdut viața într-un atentat cu bombă, ex-premierul Adrian Năstase rememorează primul atac terorist de după Revoluție din România, pe care îl consideră a fi fost un mesaj pentru el.
Sâmbătă, Daria Dughina, în vârstă de 30 de ani, și-a pierdut viața după ce mașina în care se afla a explodat la periferia Moscovei. Automobilul Toyota Land Cruiser în care se afla femeia îi aparținea tatălui acesteia, Aleksandr Dughin, pe care l-ar fi vizat atacul terorist. Iar de aici, fostul premier român face o paralelă cu ce s-a întâmplat în urmă cu aproape 20 de ani.
Adrian Năstase explică pe blogul său și care vor fi implicațiile la nivel internațional, în condițiile în care, deși autoritățile de la Moscova au anunțat că iau în calcul toate variantele, Dughin învinuieşte Ucraina pentru moartea fiicei sale:
„Atentatul de la Moscova asupra fiicei lui Alexander Dughin deschide, în opinia mea, o noua fază in conflictul dintre Rusia si Ucraina. În mod categoric, în februarie, Rusia a invadat teritoriul unui stat suveran, cu frontiere garantate internațional, din dorința de a „corecta” trecutul. În esență, este vorba de o acțiune de revizuire a frontierelor. Războiul va continua, fără îndoială, cu forțe militare, insurgenți și victime civile „colaterale”.
Asasinarea Dariei Dughin complică însă lucrurile. Ea duce confruntarea la un nivel nou – acte de terorism individual. Dincolo de cine a comandat asasinatul sau de cine l-a executat (vor fi lansate tot felul de teorii), s-a creat un precedent important pentru acest conflict, în care pot fi implicați și terți. Au mai fost astfel de atentate în Orientul Mijlociu, în Germania, în Siria, Iran, Afganistan, cu numeroase măsuri de retorsiune. De altfel, primul Război mondial a pornit în urma unui act individual de terorism.
În România, trei premieri au fost asasinați până la Al doilea război mondial și a existat o perioadă în anii ’20-’30, în care s-au întâmplat multe asasinate cu motivație politică.
Recunosc, sunt sensibil la acest subiect pentru un motiv pe care nu prea l-am comentat. Se împlinesc, în curand, 20 de ani de când a avut loc în România, după Revoluție, primul atentat terorist, în principal ca o amenințare la adresa mea și a familiei mele. La 6 noiembrie 2002, un fost angajat al MAPN care fusese dat afară din armată în 1999, după ce a sustras grenade și zeci de cartușe dintr-o unitate militară, a detonat una dintre grenadele furate în curtea Liceului Jean Monnet, rănind cinci elevi și distrugând bunuri materiale. El ceruse bani și solicita o sumă mare ca să se oprească.
Mesajul era pentru mine, ca premier, iar grenada de la Jean Monnet îl viza pe fiul meu, Andrei. În acea zi și soția mea era la cancelaria liceului. Din fericire, Andrei nu era în curtea școlii atunci dar alți cinci copii au fost răniți. În martie 2003, teroristul Ciupercescu a amplasat o altă grenadă, în parcul Cișmigiu, pe care nu a reusit să o detoneze. El ceruse telefonic 10 milioane de dolari și alți 40.000 de dolari. În final a fost prins, prin eforturile celor de la Doi și un sfert, SPP și ale SRI. A fost trimis în judecată în 2003 și condamnat definitiv în 2007. A fost eliberat condiționat în 2016 și a primit diverse despăgubiri de la CEDO și din România pentru condițiile din închisoare.
De ce nu am dat detalii atunci? Simplu, eram în negocierile pentru NATO și Uniunea Europeană și nu doream să dau o amploare mai mare acestui caz. Totuși, pentru mine și pentru familia mea a fost un moment traumatic.
Unii vor spune că fiica lui Dughin era o adeptă a lui Putin și că așa merita. Mi-e teamă că pe acest argument, vom avea, în curand, la știri, în loc de hărți cu forțele militare din Ucraina, anunțuri despre mașini capcană și lunetiști realizând atacuri teroriste, țintite sau random. Cred că știți, după atacul cu mașina capcană asupra lui Rafic Hariri, din 2005, Libanul a intrat și continuă să fie în haos”.