Sursa: presedinte.md

Autoritățile din Republica Moldova sunt rugate să se gândească serios la revizuirea Constituției acestui stat și să ia în calcul modificarea articolului 13, care stabilește limba oficială.

În prezent, în articolul 13 din Constituția Republicii Moldova se arată că limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească, care funcţionează pe baza grafiei latine.

Cererea este adresată Maiei Sandu – președintele Republicii Moldova, lui Igor Grosu – președintele Parlamentului, și Nataliei Gavrilița, prim-ministrul Republicii Moldova. Inițiativa de modificare a Constituției ar presupune discuții în Parlament, explicația fiind aceea că este nevoie de recunoașterea „adevărului științific”, anume că limba oficială a Republicii Moldova este limba română.

Apelul cel mai recent de modificare a acestui articol aparține Academiei de Științe a Moldovei, care a anunțat că susține o inițiativă a Consiliului Uniunii Scriitorilor din Moldova, a Institutului de Filologie Română ,,B.P.Hasdeu” și a Institutului de Istorie.

Repunerea în normalitate legislativă a denumirii corecte a limbii noastre ar pune capăt infinitelor discuții inutile care se duc în jurul acestei probleme, tuturor speculațiilor care se fac de câteva decenii, ar spori imaginea republicii noastre în întreaga lume și ar asigura procesul ei de integrare europeană.

Prin Hotărârile din 1994 și 1996 ale Prezidiului și Adunării Generale a AȘM, în cadrul conferințelor științifice naționale și internaționale, în interviurile pe care membrii Academiei de Științe a Moldovei și conducerea ei le-au acordat cu diferite ocazii, instituția noastră s-a pronunțat în repetate rânduri pentru restabilirea adevărului științific despre limba română”, se arată în comunicatul Academiei de Științe a Moldovei.

Articolul precedentArafat a anunțat ce se va întâmpla cu spitalele în valul patru
Articolul următorConsultare pe Facebook, via ministrul Digitalizării: ce să facă statul când Facebook restricționează conturi?