Cu toate că, cel puțin în această perioadă, unul dintre cele mai „arzătoare” subiecte este trecerea primarilor PSD la PNL, practica nu este una nouă deloc. Ceea ce acuză în 2020 social democrații, e practică veche, pusă în scenă chiar de aceștia, pe vremea când președintele partidului era Victor Viorel Ponta, cel ce astăzi se laudă cu PRO România.
2014, anul în care primarii PNL se înroșeau
În 2014, pe vremea când Ponta se pregătea să piardă alegerile prezidențiale în favoarea lui Klaus Iohannis, se emitea o ordonanță de urgență (55/2014) care legaliza traseismul politic pe o perioadă determinată de 45 zile. Adică cam tot atât cât îi trebuia lui Victor Ponta, în speranța că va fi ajutat de respectivii primari în alegerile prezidențiale. Ca urmare a respectivei ordonanțe, un număr de 552 de primari au migrat. Odată cu ei și 4607 consilieri locali.
Ca răspuns, PNL a atacat, la momentul respectiv, legea la CCR care, ulterior, a fost declarată neconstituțională. Fără prea mare izbândă, însă! Efectele nu au putut fi schimbate.
Cu toate că mișcarea nu i-a făcut niciun bine lui Ponta, migrația primarilor PNL spre PSD a avut efecte întârziate, ajutând PSD-ul, doi ani mai târziu, la alegerile parlamentare.
Ioan Sîrbu, „tânăra speranță” a lui Victor Ponta pentru Primăria Capitalei
„Principalul câştigător de pe urma migraţiei politice a fost PSD: beneficiul a fost masiv, PSD racolând 79% din primarii care au migrat, adică 436 dintre ei. Consilierii locali au urmat în genere acelaşi trend de re-afiliere ca şi primarii. Non-partidul lui Tăriceanu ia fiinţă de facto în administraţia locală, trecând de la zero la 34 primari; iar UNPR sare de la 28 la 45 de primari. In fine, avem acum 100 de primari independenţi în România, o comodă poziţie de aşteptare, un număr dublu faţă de cel rezultat în alegerile din 2012.
Migraţia politică nu a fost uniform distribuită în teritoriu: sunt judeţe unde au migrat mai mult de jumătate din aleşii locali şi judeţe unde nu s-a migrat aproape deloc. Sunt judeţe de top unde au migrat 37 de primari (Neamţ); sau 36, dar reprezentând 73% din primarii din judeţ (Giurgiu); şi alte judeţe cu peste 25 de primari migratori (Buzău, Dolj, Dâmboviţa, Iaşi)“, se nota în Expert Forum, în 2015, potrivit Newsweek.ro.
Astfel, remarc cu amuzament, însă și cu tristețe, că atunci când vorbim despre PSD și PNL, nu vorbim despre roșu și galben, ci de un soi de portocaliu mânjit. Un drum spre iad pavat cu bune intenții, dacă îmi permiteți.