Dana Gîrbovan, judecător și președinte al UNJR, va fi cel mai probabil viitorul ministru al Justiției, după ultimile discuții de astăzi. Premierul Viorica Dăncilă a confirmat că ar vrea ca la Ministerul Justiției să fie preluat de judecătorul clujean. În urma CEx, s-a decis ca Ana Birchall să preia postul de vicepremier pe parteneriate strategice, astfel încât Justiția avea nevoie de un alt ministru. În urmă cu câteva momente, judecătorul Dana Gîrbovan a admis că au existat discuții și că a acceptat propunerea, însă a pus câteva condiții.

Am fost contactată de doamna premier Viorica Dăncilă cu propunerea de a prelua Ministerul Justiției, mai ales pentru a acționa, în limitele competenței, în vederea combaterii criminalității organizate și a traficului de persoane.

Am acceptat de principiu propunerea, cu condiția de a-mi fi asigurată independență deplină în exercitarea mandatului și, de asemenea, ca Președintele Klaus Iohannis să fie de acord de principiu. Am solicitat acest lucru pentru că nu doresc ca ministerul să devină subiect de dispute politice și electorale între palate, ci discuțiile publice să fie pe găsirea de soluții pentru problemele din justiție.

Pe lângă problema traficului de persoane și a criminalității, justiția are probleme recurente ce nu au fost soluționate, cum sunt cele legate de resursele umane și infrastructura sau de supraaglomerarea instanțelor și parchetelor, probleme de prea mult timp neglijate.

Sunt deschisă să colaborez, în ipoteza în care Președintele e de acord cu numirea, atât cu toți factorii decizionali, cât și cu toți cei interesați, pentru a avea o justiție independentă, eficientă și respectată în România, astfel încât cetățeanul să vadă că drepturile și libertățile sale sunt respectate și protejate”, a scris judecătorul pe Facebook.