Sursa: Ministerul Justiției

Fostul ministru Tudorel Toader scrie în această dimineață pe Facebook câteva rânduri despre misiunea sa la Ministerul Justiției și despre presiuni, asigurând că nu a vrut niciodată să „umble” la amnistie și grațiere.

O postare destul de lungă, la finalul căreia fostul ministru scrie că sunt multe de spus. Până una – alta, Tudorel Toader, lasă să se înțeleagă, fără a rosti totuși vreun nume, că mai implicată a fost Ana Birchall în tot ceea ce a însemnat OUG 13, ca politician din PSD.

În aprilie 2019, CEX al PSD a decis să-i retragă sprijinul politic lui Tudorel Toader, iar în locul acestuia a fost propus deputatul Eugen Nicolicea. Nu a fost să fie, pentru că ministru a fost numită Ana Birchall, mai întâi interimar, iar apoi cu acte în regulă. De altfel, Toader preluase mandatul de la aceeași Ana Birchall.

Amnistia și grațierea: hulită de unii, dorită de foarte mulți, indiferent de culoarea politică!

  1. premisa: adoptarea OUG 13 din ianuarie 2017, cu toate consecințele ei. Ulterior, unii au devenit moraliști, uitând faptul că au făcut parte din cabinetul acelei epoci.
  2. declarații publice, pe care le-am făcut, care pot fi regăsite pe sursele media, care puteau să fie auzite de către cei care aveau urechi să le audă:
  • eu am venit la MJ să sting incendiul ordonanței 13, nu am venit să pun gaz pe foc;
  • rămân la MJ atât timp cât pot să îmi îndeplinesc obligațiile de ministru
    cu respectarea exigențelor constituționale, dacă nu, sunt rector al Universității „Al. I. Cuza” din Iași, a doua zi îmi reiau atribuțiile de rector;
  • unde este urgența adoptării unei OUG privind amnistia și grațiere?
  • există în Parlament un proiect de lege privind amnistia și grațiere, Parlamentul poate să continue procesul legislativ;
  • politica penală o face Parlamentul prin lege, nu o face Guvernul prin OUG;
  • către ambasadorii UE, îngrijorați și preocupați de statul de drept: vă rog să îmi spuneți care soluție legislativă nu este corectă, prin ce anume, care este forma corectă care ar trebui promovată? Răspuns: nu avem exemple concrete, în general nu este bine!

3. excepția: la o întrevedere, în doi, cu ambasadoarea Olandei, la rândul dânsei preocupată fiind și îngrijorată, i-am spus: „uitați-vă în ochii mei, eu nu promovez OUG privind amnistia și grațierea, prefer să plec și să îmi reiau atribuțiile de rector la Iași”. Cu o atitudine total schimbată, a plecat de la MJ, fapt pe care sper să-l confirme în eventualitatea unei întrebări!
Sunt multe de spus!
”, scrie fostul ministru.

Nu este foarte clar dacă postarea fostului ministru este cea mult anunțată duminică, când a promis că „trage cortina peste un mare adevăr, referitor la activitatea de la MJ”, chiar „cu prețul unor „deranjamente””. Tudorel Toader promisese că va scrie despre aceasta luni, apoi a revenit cu un post-scriptum (P.S.), în care arăta că va devoala tot marți. În final, a dat un P.S. la P.S. și a scris că „din motive obiective info anunțat se prorogă până vineri la aceeași oră!”. Și nu a șters postarea!

Articolul precedentRomânia are doi noi ambasadori. Numele unuia dintre aceștia, „rostit” în Dosarul Microsoft
Articolul următorVergil Chițac are soluții pentru turiștii nemulțumiți de la Mamaia