Noi decrete semnate ieri de președintele Klaus Iohannis și publicate în Monitorul Oficial, legate de numirea a doi ambasadori.

Este vorba despre Cezar Manole Armeanu, acreditat în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Coreea, cu reședința la Seoul, și Dragoș Viorel Radu Țigău, deja ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Kenya, care a fost acreditat și în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Burundi, cu reședința la Nairobi.

Atât Armeanu cât și Țigău au experiență în diplomație, mai cunoscut fiind numele primului dintre aceștia, într-un context care a stârnit ceva vâlvă în urmă cu aproximativ 4 ani. În 2017, numele actualului ambasador în Coreea a fost „rostit” de fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, în denunțul său, ca fiind cel mai important om din „schema” Microsoft.

Cezar Manole era descris ca fiind „omul care știe totul în acel minister (Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale), pentru că el l-a înființat, secretarul general al ministrului, domnul Cezar Armeanu”. Din ce relata presa la acea vreme, Gabriel Sandu arăta în denunț că „primele informații pe care le-am primit în minister au fost că acel minister este controlat de SRI și este condus de domnul Dan Nica prin intermediul domnului Cezar Armeanu, acesta din urmă fiind pe statul de plată atât al lui Microsoft – FSC (Fujitsu Siemens Computers GMBH), cărora le reprezintă interesele, cât, mai ales, ale avocatului Doru Boștină, care îi reprezintă pe toți, respectiv Microsoft, FSC, Unicredit și MCSI”.

Cezar Manole Armeanu a fost secretar general în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (2016 – 2017), inspector guvernamental la Secretariatul General al Guvernului (1.05.2016 ‐ 8.06.2016), ministru consilier, Ambasada României în Norvegia – Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (2009 – 2016), secretar general în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (2004 – 2009) și secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologia Informaţiei (2002 – 2004).

Anterior, între 2000 și 2002 fusese director în cadrul Ministerului Turismului ‐ Centrul Național de Învățământ pentru Turism, trecând în anii 90 și pe la Asociația Oamenilor de Afaceri Dobrogea – Litoral (ca președinte), Bursa Maritimă şi de Mărfuri Constanţa (director general), Bursa Maritimă şi de Mărfuri Constanţa (director executiv), Consiliul Județean Constanța (coordonator pe probleme de educație, între 1985 – 1987) și profesor și director la Școala generală Istria, Constanța (1982 – 1985).

Până la acreditarea de ieri, Cezar Armeanu a ocupat, din 2017 până în februarie 2021, funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Kazahstan, Tadjikistan şi Republica Kârgâză, cu reședința la Nur-Sultan.

În ceea ce îl privește pe Dragoş Viorel Radu Ţigău, acesta este prezentat drept diplomat de carieră, care deţine gradul de ministru plenipotenţiar.

A fost şef al Consulatului României de la Castellon, în perioada 2014-2019. A efectuat misiuni la Consulatul General al României de la Gyula, unde a îndeplinit funcţia de gerant interimar, la Ambasada României de la Budapesta, în calitate de şef secţie politică, la Consulatul General de la Montreal, Ambasada României de la Ottawa, îndeplinind rolurile de prim-colaborator şi însărcinat cu afaceri a.i. (iulie 2002 – martie 2003), precum şi la Ambasada României de la Londra. În Centrala MAE a lucrat la Direcţia OSCE, Riscuri Asimetrice şi Neproliferare, şef serviciu Direcţia NATO, Direcţia America de Nord, în cadrul căreia a îndeplinit funcţia de director-adjunct. Cunoaşte limbile engleză, franceză, spaniolă, germană şi maghiară. Născut în 1967. Nu a mai ocupat funcţia de ambasador”.

Articolul precedentConsiliera lui Cîțu, Mioara Costin și-a dat demisia
Articolul următorTudorel Toader asigură că nu și-a dorit amnistie și grațiere: „Am venit la MJ să sting incendiul ordonanței 13, nu am venit să pun gaz pe foc”