Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, vede țara noastră ca fiind una „la periferia Europei” și că viitorul României „de zeci de ani pluteşte în ceaţă, se împleticeşte în vorbele unor politicieni şi atât”, motiv pentru care „trebuie reproiectat pe baze reale, pe nevoi concrete, pe termen redus”.

Declarațiile lui Geoană au fost făcute în cadrul unui eveniment la Oradea, în cadrul conferinţei intitulate „Viziune, inovare, transformare”, organizată la Muzeul Ţării Crişurilor.

Conferința „Viziune, inovare, transformare” care a avut loc ieri presupune o serie de manifestări cultural-științifice, fiind organizată de instituția muzeală în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Universitatea din Oradea.

Geoană a fost invitatul special al evenimentului, conferința fiind prezentată ca având loc „într-un moment crucial pentru România, Europa și întreaga lume”, pe fondul repercusiunilor „războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei”, care „se resimt în întreaga regiune euro-atlantică și dincolo de aceasta – o suită de crize amenință stabilitatea economică și societală, amplificând provocările de securitate cu care ne confruntăm”.

S-au scurs peste 30 de ani de când am ieşit din întuneric şi aproape 20 de ani de când am intrat în lumină, pe uşa lumii libere, euro-atlantice. În toată această perioadă s-au întâmplat şi lucruri bune, însă transformarea României într-o ţară prosperă, respectată şi încrezătoare nu s-a produs.

Drept urmare, România trăieşte uriaşa traumă a abandonului: prea mulţi copii, prea multe dintre tinerele şi tinerii noştri fie au plecat deja, fie nu îşi văd viitorul în ţară. Ne zbatem încă la periferia Europei. Înţelegerile negociate în momentul aderării la Uniunea Europeană nu au fost respectate aşa cum au fost ele fixate atunci. Schengen este o imensă nedreptate, dar mai sunt şi altele.

O spun răspicat, pentru că ştiu exact care au fost termenii înţelegerii. Dar nici clasa politică nu s-a ridicat la înălţimea acestei perioade unice în istoria noastră. Devine evident că actualul sistem politic şi-a atins limitele. (…)

De aici, din vestul ţării, s-a născut ideea naţională şi s-a deschis, pentru România, uşa lumii libere, euro-atlantice. Transformarea României într-o ţară prosperă, respectată şi încrezătoare, însă acest drum este departe de a fi încheiat. (…)

Cred că principala neîmplinire a României moderne a fost incapacitatea, de-a lungul perioadelor istorice, de a depăşi uriaşele decalaje de dezvoltare între regiunile, provinciile şi cetăţenii ţării. Astăzi, în România, primele 12 mari oraşe contribuie cu 80% din PIB-ul naţional, iar 20%, restul ţării. Aş spune că principala problemă a României moderne, dincolo de şocurile istoriei, este că nu am avut capacitatea să ridicăm toată ţara. Ar trebui să regândim paradigma clasică şi să mergem puţin mai departe. (…)

Avem nevoie de investiţii masive în educaţie, de profesori mai buni, pentru că cea mai importantă resursă a României sunt oamenii săi talentaţi şi bine pregătiţi. Cu securitatea naţională garantată de cea mai puternică alianţă a istoriei şi membri ai clubului european, jumătate dintre tinerii României aleg să emigreze. (…)

Am ajuns la un punct critic pe care, dacă elitele politice nu îl înţeleg, românii, toţi românii, vor da de pământ cu actualul sistem politic. Iar în disperare de cauză, vedem că prea mulţi români dezamăgiţi şi fără speranţă caută deja soluţii acolo unde nu există decât populism şi ură. Avem şansa unui deceniu unic, de mari transformări pentru destinul nostru, în care România poate cu adevărat să devină o ţară puternică, respectată şi prosperă. Depinde doar ne noi,” a spus Mircea Geoană, subliniind că trebuie „să avem curajul să regândim din temelii statul român şi responsabilitatea în funcţia publică”.

Articolul precedentPreședintele CJ Constanța, urmărit penal, și-a dat demisia din funcția politică: „Subliniez că sunt nevinovat”
Articolul următorPremierul Ciolacu, întâlnire cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România; discuții inclusiv despre Visa Waiver