O criză sanitară de proporții va fi declanșată ca urmare a crizei alimentare mondiale provocată de războiul din Ucraina. Astfel, milioane de oameni sunt în pericol de a fi uciși, o parte importantă a populaţiei fiind în pericol să devină mai vulnerabilă la bolile infecţioase, a avertizat directorul executiv al Fondului Global pentru Combaterea SIDA, tuberculozei şi malariei, potrivit g4media.ro. Exporturile de cereale din Ucraina, care este al patrulea exportator mondial de grâu și porumb, au fost oprite din cauza blocadei ruse aplicate porturilor ucrainene de la Marea Neagră, acest lucru ameninţând aprovizionarea alimentară a mai multor ţări.
Lipsa alimentelor riscă să provoace foamete, dar şi să slăbească rezistenţa populaţiilor expuse la boli infecţioase din cauza unei alimentaţii deficitare, a declarat Peter Sands, directorul executiv al Fondului Global pentru Combaterea SIDA, tuberculozei şi malariei
„Cred că următoarea criză sanitară a început deja. Nu este vorba despre un nou virus, ci despre faptul că numeroase persoane malnutrite vor fi mai vulnerabile în faţa virusurilor existente”, a explicat el, la o reuniune a miniştrilor sănătăţii din G20, organizat în oraşul indonezian Yogyakarta. Impactul combinat al bolilor infecţioase, lipsei alimentare şi crizei energetice poate să provoace milioane de decese suplimentare, crede Peter Sands.
Guvernele lumii „trebuie să acorde prioritate îngrijirilor medicale primare, îngrijirilor acordate în sate, în comunităţi”, pentru diminuarea impactului crizei alimentare în rândul populaţiilor care sunt cele mai sărace şi cele mai vulnerabile, a subliniat expertul britanic
Acesta a exemplificat tragedia apărută în anul 2020 din cauza tuberculozei, 1,5 milioane de persoane murind deoarece nu au fost tratate împotriva acestei boli. Din păcate, sute de mii de persoane vor continua să moară din cauza bolii, ele infectănd alte persoane, a adăugat Peter Sands. Rezolvarea crizei alimentare este indispensabilă pentru lupta împotriva tuberculozei, o maladie ce ocupă locul al doilea în clasamentul bolilor infecţioase ce provoacă cele mai multe decese la nivel mondial, crede expertul britanic. Ţările occidentale acuză Rusia că face presiuni pentru a obţine concesii, blocând exporturile vitale de cereale ale Ucrainei, multe ţări fiind amenințate cu foametea, dar autorităţile de la Moscova neagă însă aceste acuzații.