Premierul Florin Cîțu a reacționat după votul dat în Senat, cu privire la educația sexuală, unde „coaliția” PSD, PNL și PAUR a contestat introducerea orelor de educație sexuală și au susținut varianta legii în care cursurile sunt denumite „educație sanitară”, iar participarea copiilor la ore, condiționată de acordul scris al părintelui. Alina Gorghiu de la PNL a votat împotrivă, iar cei de la USR PLUS s-au abținut de la vot.
Acesta a precizat că din toamnă va fi introdusă ora în curricula și va funcționa asemeni orei de religie, înscrierea obligatorie a tuturor elevilor, retragerea acelora care nu doresc acest curs.
„Am vorbit cu ministrul Cîmpeanu după acest vot și am luat decizia – și o vom implementa, curricula ține de Ministerul Educației prin legea educației – va introduce de anul viitor o clasă care se va numi Educație pentru viață. Va fi introdusă obligatoriu, dar părinții care doresc să își retragă copiii din acea clasă vor putea să o facă. Ca ora de religie va funcționa. Ministrul Educației cred că o va anunța zilele următoare, decizia este luată”, a spus Cîțu la TVR 1.
Florin Cîțu a precizat că lucrurile trebuie să meargă înainte, cu toată opoziția senatorilor, dar și vehemența BOR. „Sunt foarte supărat, lucrurile trebuie să meargă înainte. Românii merită din partea noastră transparență și le vom da acest lucru. La ce s-a întâmplat astăzi în Senat, soluția a venit imediat. Am vorbit cu ministrul Educației, vom avea această lege în curriculă. Este prerogativa ministerului să facă curricula pentru anul viitor și va introduce această oră”, a mai spus Cîțu.
„Educația sexuală e foarte importantă și trebuie făcută”
Ideal ar fi ca această educație să fie făcută acasă. Însă apar două aspecte: „nimeni nu-i profet în țara lui”, dar mai ales, este nevoie ca părinții să aibă capacitatea să discute despre asta. Un lucru destul de greu de realizat, câtă vreme părinții părinților de astăzi au fost educați în spiritul tabu al ideii de sexualitate și al educației sexuale.
„Educația sexuală e foarte importantă și trebuie făcută. Acordul părintelui va fi necesar în următoarea formă, aceasta va fi propunerea ministerului Educației: toți elevii se înscriu la o disciplină care să conțină elemente de educație sexuală, având posibilitatea retragerii tuturor celor pentru care părinții nu sunt de acord. A același principiu aplicat la ora de religie”, a spus Cîmpeanu, marți.
BOR se opune cu vehemență ideii de educație sexuală în școală