Nicio zi fără idei din partea alianței de guvernare, fie că vorbim de cei din PNL sau USR PLUS, idei care nu au nicio legătură cu promisiunile acestora din campanie sau cu măsurile urgente de care ar avea nevoie țara noastră.
Ieri, copreședinte USR PLUS Dan Barna a anunțat că va propune coaliției de guvernare ca domiciliul să fie eliminat de pe cărțile de identitate, însă dincolo de explicații, o problemă legată de implementarea acestei idei a fost ridicată de fostul ministru al Justiției Ana Birchall.
Dacă Barna spune că este vorba despre „o legătura artificială în care identitatea e condiționată de domiciliul de pe cartea de identitate”, Ana Birchall atrage atenția că, din punct de vedere juridic, identificarea se face inclusiv pe baza adresei de domiciliu.
În explicațiile oferite de USR PLUS nu se regăsesc aceste aspecte, însă pe lângă „efectele benefice” de care vorbesc membrii formațiunii, fostul ministru atrage atenția că, în lipsa unor armonizări și din punct de vedere legislativ, totul ar putea fi un haos în instanțe. Concret, Ana Birchall subliniază că, în ipoteza în care din cărțile de identitate ar dispărea adresa de domiciliu, cineva ar trebui să se gândească să modifice și codurile de procedură în ceea ce privește procedura de citare sau alte acte procedurale.
„Cine știe drept știe cât de importantă este îndeplinirea legală a procedurii de citare de exemplu! Întrebarea mea este una practică și extrem de importantă în desfășurarea unui proces în fața instanței de judecată (se pot pierde termene extrem de importante sau chiar procese se pot tergiversa etc.).
Mai mult, cum determini competența instanțelor și a parchetelor, de exemplu. De asemenea, art 59 Cod Civil prevede că domiciliul este un atribut de identificare și un drept al persoanei fizice… și exemplele pot continua!
Concluzie: dacă se propune doar scoaterea din CI a domiciliului FĂRĂ să se modifice și codurile de procedură penală și civilă în instanțe va fi un haos! Sper că cei care au inițiat acest proiect de lege știu aceste aspecte legale dar și administrative (modificarea Codurilor și a zeci de mii de acte normative)!”, e de părere Ana Birchall.