Vă mai aduceți aminte de politicianul care i-a strigat unui cetățean”Măi tembelule, măi”, chiar de 1 Decembrie, 2019?

El este Dumitru Buzatu, liderul PSD din orașul cel mai sărac al României, Vaslui! Dar să nu credeți că sărăcia l-a afectat și pe el, nici pe departe, pentru că Mitică Buzatu este un adevărat oportunist, un descurcăreț, dacă vreți, care și-a dublat agoniseala, în acest mandat de președinte al Consiliului Județean. Și trebuie să recunoaștem că Buzatu i-a lăsat și pe consilierii din jurul său să-și umfle și ei salteaua, indiferent de culoarea politică, dar a avut grijă ca el să rămână cel mai bogat.

Dumitru Buzatu

Dar vin alegerile, nu știm când, dar sigur în această toamnă, și vasluienii vor scăpa sigur de unele ”căpușe” care n-au făcut altceva decât să acumuleze pentru propriul buzunar. Și povestea a-nceput în 2016, la Consiliul Județean, și se va încheia în 2020, la același sediu. Din presa locală, am deslușit că Buzatu avea în 2016 opt terenuri, în suprafață totală de 107.115 metri pătrați, iar anul acesta își va încheia domnia la Vaslui cu 15 terenuri, cu o arie de 184.159 de metri pătrați, pământ care se-ntinde și n Zăpodeni, și în Saru, și în Ștefan cel Mare, dar și în Negrești.

Și dacă revenim la povestea cu ”Măi tembelule, măi”, aceasta se petrecea la 1 Decembrie, 2019, cu ocazia Zilei Naționale, manifestare la care Buzatu a vrut să vorbească despre patriotism și sentimentul național, în contextul european. Dar oamenii nu l-au crezut, pentru că știau că lui îi place doar banul, și l-au huiduit. Cu nervii incordați de un asemenea afront, Mitică al nostru a explodat și l-a apostrofat pe unul cu ”Măi tembelule, măi”!

Trebuie să mai spunem că politicianul este curajos nevoie mare, dar și un rebel, gata oricând să sară la bătaie – la ultima ședință a Consiliului Județean, derulată în luna mai, președintele Buzatu a intrat în sala de dezbateri fără masca obligatorie prin lege, din cauza pandemiei de coronavirus. Oamenii din opoziție i-au atras atenția de acest fapt, ba chiar au insistat să poarte masca, însă Buzatu s-a enervat și a bătut cu pumnul în masă: ”Vreți să ne luăm la bătaie sau ce vreți să facem? Suntem într-un stat constituțional, nu mă puteți obliga să port mască. Nu vreau să port și autoritățile competente pot lua măsurile de rigoare”, a ripostat președintele cu apucături de bătăuș.

Gheorghe Croitoru

Dar lui Buzatu i se permite orice, pentru că toți, sau aproape toți, consilierii din jurul său sunt mai bogați, ca acum patru ani – și Liviu Iacob, care îl concurează bine de tot pe șeful său Mitică, și Ciprian Feraru, și Costel Ciocovnicu, care și-a îmbunătățit parcul auto; și Gheorghe Croitoru, care a făcut donații de zeci de mii de euro, în direcția fiului său; pe lista bogaților se mai află și Sorin Braniște, și Gigi Brănici, și Dan Cain, iar lista cuprinde nume din toată paleta politică aflată la Vaslui.

Ciprian Feraru

Datele oficiale europene, cât și cele naționale, arată că cele mai sărace județe din România sunt Vaslui, Teleorman și Mehedinți. Ultimele cifre disponibile demonstrează că, dacă statul nu ar plăti asistații sociali, jumătate din populație ar fi în risc de sărăcie și excluziune socială. Produsul Intern Brut pe cap de locuitor este folosit ca un indicator al nivelului de trai, iar un PIB pe cap de locuitor mai mare semnifică un nivel de trai mai ridicat. O privire a Produsului Intern Brut pe cap de locuitor relevă faptul că cele mai scăzute niveluri erau în 2017, conform Comisiei Naționale de Prognoză, în Vaslui, 4.343 euro, Botoșani 4.701 euro, Teleorman, 5.402 euro, Mehedinți, tot 5.402 euro, și Olt, 5.615 euro. Prin comparație, Capitala avea, în 2017, un PIB/locuitor de 25.400 euro, adică puțin sub suma cumulată a celor cinci județe menționate. În unele dintre aceste județe șomajul se află la un nivel foarte ridicat: la Vaslui era de 10,2%, la Teleorman de 10%, la Mehedinți cu 9,4%. Probabil că Mitică al nostru nu cunoaște aceste cifre, altfel s-ar mai fi oprit și el din rotunjirea averii personale, și el, și consilierii săi!

Ziarul de Investigații

Articolul precedentUSR a găsit mită la jurnaliști
Articolul următorTăriceanu vrea să îl vadă pe Orban la inundații