Autoritățile belgiene au introdus carantina obligatorie de 21 de zile pentru persoanele care au fost infectate cu variola maimuței.
Astfel, Belgia devine prima țară care aplică o astfel de măsură, după ce a raportat 4 cazuri pozitive în ultimele șapte zile, informează news.ro.
Decizia a fost luată vineri, iar persoanele care au avut contact cu cele infectate cu varioala maimuței nu trebuie să se autoizoleze, dar ar trebui să rămână vigilente, în special dacă sunt alături de persoane vulnerabile.
Variola maimuției a fost înregistrat în peste 12 țări. OMS trage un semnal de alarmă
Reamintim că variola maimuței, ce este endemică în mai multe zone din Africa Centrală, este o boală din aceeași familie cu variola, simptomele fiind: erupție cutanată, febră, dureri musculare și dureri de cap.
Rata de mortalitate a bolii este sub 4%, dar oamenii de știință sunt îngrijorați de răspândirea foarte rapidă a bolii în afara continentului african, unde este frecvent întâlnită.
Într-un articol din cotidianul belgian Le Soir, Institutul de Medicină Tropicală din Belgia a anunţat că riscul izbucnirii unui focar mai mare în ţară este scăzut
Sâmbătă, microbiologul Emmanuel Andre a postat pe o rețea de socializare un mesaj prin care s-a indentificat al patrulea caz de variolă a maimuței.
„Acest pacient este tratat în Valonia şi are legătură cu evenimentul de la Anvers în care au fost infectate alte două persoane”, a scris el, referindu-se la un festival desfăşurat în oraşul-port belgian Anvers din luna mai.
Sâmbătă, 21 mai, OMS a raportat peste 90 de cauzri confirmate în 12 țări diferite, iar alte 28 de cazuri suspecte ca fiind investigate.
Țările unde au fost confirmate cazurile cu boala sunt: Australia, Grecia, Portugalia, Italia, Suedia, Franța, Spania, Germania, Canada, Statele Unite.
De asemenea, în Marea Britanie, Susan Hpokins, responsabilă pentu siguranța sanitară, a declarat, ieri, că în fiecare zi sunt detectate noi cazuri de variola maimuței.
Ministrul britanic al Educaţiei, Nadhim Zahawi, a spus că Guvernul britanic tratează problema ”foarte, foarte serios”.
Citește și articolul: OMS, îngrijorată de variola maimuței. Medicii trag un semnal de alarmă