Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Dacă alegi plaja pentru a te plimba alături de animalul de companie, riști o amendă de până la 20 de mii de lei.

Pentru unii reprezintă ”civilizație”, în timp ce alții cer normalitate: cum rămâne cu animalele de companie în momentul în care suntem la plajă?

Și, mai mult decât atât, de ce legea interzice prezența câinilor pe litoral, chiar și în extrasezon?

Deși ne aflăm în afara sezonului turistic, locuitorii de la malul Mării Negre povestesc că nu își pot lăsa cățeii să alerge în voie, chiar dacă plaja este goală.

Locuitorii litoralului românesc: ”Mai mult fac mizerie oamenii decât fac câinii, noi strângem după ei”

Alin Vintilă, reprezentant al Biroului de Presă Primăria Constanța, a precizat că este vorba de ordonanță de urgență a guvernului nr. 19/2006 care prevede niște sancțiuni foarte dure, între 10 și 20 mii lei.

Avem marea la 2 pași, dar trebuie să ne orientăm doar în jurul blocului sau în spațiile verzi de aici de la noi, ceea ce nu mi se pare normal. Am fost acum 2 ani de zile cu câinele în Turcia , am fost cu el, am stat pe plajă, nici o problemă de genul. Mai mult fac mizerie oamenii decât fac câinii, noi strângem după ei!”, a declarat un localnic.

Hotelurile situate pe litoral permit accesul cățeilor. Nu și plaja

Există multe locuri de cazare petfriendly, dar accesul cu animalele de companie se taxează. Gabriela Mihai, manager de hotel în stațiunea Mamaia, a afirmat că oamenii au de plătit o taxă care este 20% din tariful camerei din perioada respectivă. De asemenea, trebuie să aibă grijă de prietenul necuvântător:

Cei care au animalele mai mici și le pun în cuști, iar alții le lasă în cameră că nu au ce să facă, nu este voie pe plajă și nici la piscină.

Ștefan Necula, director agenție de turism, a explicat că există foarte multă bunăvoință din partea hotelierilor. În plus, acesta a mai adăugat că oamenii sunt foarte interesați să știe dacă pot veni pe litoral cu animalul de companie, iar acolo unde sunt acceptați, există multiple facilitați și spații special destinate pentru animalele de companie.

De cele mai multe ori, stăpânul trebuie să prezinte un document care să confirme starea bună de sănătate a companionului și să plătească în plus pentru cazarea lui, precizează Știrile Pro Tv.

În alte țări cu ieșire la mare, animalele de companie au voie pe plajă

Inițiativa legislativă conform căreia stăpânii vor avea voie cu animalele de companie pe plajă a fost susținută de mai mulți deputați USR-PLUS. Mai mult, aceasta a ajuns la Senat. Cu toate acestea, există o serie de reguli și condiții pe care posesorii de animale de companie trebui să le știe și să le respecte.

Noua reglementare le-ar da mai multă libertate, însă le va impune oamenilor să curețe în urma prietenilor lor necuvântători, mai arată sursa citată.

Cristina Rizea – deputată în Parlamentul României: ”Pe durata sezonului estival am considerat că este mai bine să lăsăm la aprecierea operatorului de plajă dacă dorește sau nu să permită accesul. Proprietarii sunt obligați să aibă cu ei punguțe pentru a strânge deșeurile produse de animaluțe. Sunt obligați să-i țină în lesă sau în ham. Pentru cei care nu strâng deșeurile produse de animale, sunt amenzi de la 10 000 la 100 000 lei”.

Pentru a putea intra în vigoare, legea trebuie votată de Camera Deputaților. În majoritatea țărilor cu ieșire la mare din Uniunea Europeană, plimbarea animalelor de companie pe plajă este permisă, mai arată sursa citată.

Articolul precedentOrban insistă că nu are informații despre presupusa înșelăciune comisă de directorul DRDP Craiova. Bratu a fost numit de PSD
Articolul următorDragnea se ia „la trântă” cu Penitenciarul Rahova. Își vrea cele 49 de zile înapoi
Jurnalist full-time / Pesimist part-time