Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a precizat, la dezbaterile din Comisia juridică a Senatului României pe tema desfiinţării SIIJ, că atunci când se începe un proiect de lege se folosește „o pagină goală”, fără a fi obligatoriu să fie trecută opțiunea DNA.”
De asemenea, Predoiu a vorbit și despre avizele Comisiei de la Veneția, precizând că s-a căutat o soluție „de compromis rezonabil” pentru desființarea Secției Speciale și o revenire la un sistem funcțional sprijinit de Ministerul Public, de parchete.
„În primele două se spune expres că arhitectura şi modul de funcţionare a Ministerului Public reprezintă o opţiune a legiuitorului. Aceasta este opţiunea noastră astăzi. Aşa trebuie pusă problema. Opţiunea legiuitorului, dacă va fi adoptat proiectul iniţiatorului, Guvernului, este într-un anumit fel”, a declarat ministrul Justiției.
USR va depune o moțiune simplă împotriva lui Cătălin Predoiu
De asemenea, Predoiu a mai precizat că alte proiecte asemănătoare nu au fost luate în considerare deoarece nu au întrunit majoritatea necesară.
„În acest moment, nu s-a putut lua o altă opţiune, tocmai pentru că acele alte opţiuni nu întrunesc suficientă majoritate, un suficient consens în sistemul judiciar şi în Parlament pentru a trece. Nu am dorit să adăugăm pe lista de încercări eşuate al patrulea proiect de lege care se opreşte în Parlament pentru că nu întruneşte o majoritate”, a mai spus Predoiu, potrivit news.ro.
Totodată, demnitarul a dat asigurări că proiectul de lege nu reprezintă o încercare de a submina DNA, cum reprezentanții USR au anunțat.
”Trebuie privit aşa cum este el – o încercare raţională de a pune pe masă o soluţie funcţională (…) Am susţinut şi susţin în continuare DNA”, a declarat ministrul Justiției.
Acesta a mai precizat că așa cum procurorii au dreptul să opteze pentru o soluție într-un anumit dosar, fără a fi trași la răspundere, așa și Guvernul, Parlamentul și Ministerul Justiției „au dreptul la opţiune pentru care nu trebuie să fie traşi la răspundere şi să li se facă un proces de intenţie de către o asociaţie sau alta de către o instituţie sau alta.”
Reamintim că luni, Camera Deputaților a votat proiectul de lege pentru desființarea SIIJ, fiind 205 voturi „pentru” și 90 „contra.”
Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a declarat că actuala coaliție de guvernare vrea să revină la justiția din era Dragnea, iar adoptarea proiectului de desființare a Secției Speciale nu reprezintă altceva decât „un atac frontal la Justiţia din România.”