Foto: Promotor
Foto: Promotor

Reducerea accizei la carburant așteptată de toți românii nu se va mai aplica, pentru moment, din cauza conflictelor din interiorul coaliției de guvernare, informează Digi24.

Cu doar o zi în urmă, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, anunțase pe pagina sa de Facebook înjumătățirea accizei la carburant, măsură discutată și acceptată de către coaliția de guvernare.

Unul dintre motivele pentru care s-a renunțat la această măsură este reprezentat de conflictul izbucnit între Ciolacu și Cîțu, social democrații încercând să câștige cât mai multă imagine prin promisiunile pe care le fac românilor, în timp ce tabăra liberală trebuie să explice de ce măsurile propuse de PSD nu pot fi puse în aplicare.

Care sunt adevăratele motive pentru care prețul la carburant nu o să scadă

Atât liberalii, cât și social-democrații, au explicat că volatilitatea prețului petrolului și criza din Ucraina sunt printre motivele pentru care nu s-a luat în considerare o reducere a accizei la carburant. Mai mult, potrivit unei directive a Uniunii Europene, acciza nu poate scădea sub un nivel minim.

Președintele PNL Florin Cîțu a declarat că „o măsură care costă 3 miliarde de la buget nu ar ajuta foarte mult”, precizând că e nevoie de o discuția cu Comisia Europeană deoarece nu este „nicio portiță de negociere” privind reducerea accizei.

„Dacă este sub acciza minimă, diferența trebuie plătită de la buget. Acestea au fost avertismentele mele. Ministrul (n.red. Finanțelor) a spus că se va ocupa și va merge mai departe. Nu poate să fie negociată această acciză. Nu e ca la TVA. La acest tip de acciză nu este nicio portiță de negociere”, a declarat miercuri, Florin Cîțu.

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a scris pe o rețea de socializare că a propus liderilor coaliției scăderea temporară cu 50% a accizei la combustibil, măsură ce ar reduce prețul la pompă cu peste  1 leu. Oficialul a susținut că propunerea a fost validată de către coaliția de guvernare.

„Vom avea discuții cu Comisia Europeană și marile companii distribuitoare de carburanți pentru ca prețurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toți consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii”, a scris Câciu.

Florin Cîţu: PNL este de acord, în principiu, cu propunerea PSD de reducere a accizei la carburanţi

Articolul precedentCătălin Predoiu, despre desființarea Secției Speciale: „O soluţie de compromis rezonabil”
Articolul următorRobert Sighiartău, vicepreședinte PNL, vrea ridicarea tuturor restricțiilor
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.