Cuba intervine în conflictul dintre Rusia și Ucraina și pledează pentru o soluție diplomatică

SUA au avertizat din nou Kievul cu privire la o invazie rusească.

După ce Venezuela și-a declarat sprijinul față de Kremlin în privința Ucrainei, guvernul de la Havana a anunțat, miercuri, că extinderea Alianței Nord-Atlantice în Est reprezintă o amenințare pentru securitatea națională a Rusiei și pacea internațională.

Ministerul Afacerilor Externe cubanez a îndemnat la un dialog constructiv și respectuos, afirmând că Statele Unite au început să manipuleze comunitatea internațională cu privire la pericolele unei posibile invazii rusești asupra Ucrainei.

De asemenea, Cuba a început să critice Statele Unite încă de la începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina, precizând că „isteria propagandistică” a oficialilor americani nu ajută la rezolvarea crizei din Est, din contră, o agravează.

Liderii UE urmează să se întâlnească pentru un summit de urgență

Totodată, declarațiile oficialilor cubanezi vin în contextul în care deputații ruși au votat un proiect de lege privind restructurarea datoriei cubaneze ce se ridică la 2,3 miliarde de dolari și vizita în Cuba a președintelui Dumei de Stat, Viaceslav Volodin.

Potrivit agenției de presă cubaneze Prensa Latina, Cuba a încetat să mai plătească de la debutul pandemiei de Covid-19 rambursările în patru acorduri de împrumuturi guvernamentale. Mai mult, țara se confruntă cu cea mai mare criză economică din ultimii 30 de ani, din cauza impactului pandemiei asupra turismului și a embargoului american.

Vizitele oficialilor ruși în Cuba au loc în contextul în care, la începutul lunii ianuarie, Vladimir Putin a avut un dialog cu omologul său cubanez Miguel Diaz-Canel. Cei doi șefi de stat au abordat „întărirea parteneriatului strategic” între Moscova și Havana, informează Digi24.

Reamintim că în urmă cu o zi, Nicolas Maduro, președintele Venezuelei, și-a anunțat sprijinul față de Vladimir Putin. „Venezuela este cu Putin, este cu Rusia. Venezuela este cu cauzele curajoase şi juste din lume”, a declarat Maduro, potrivit sursei citate.

Joi, 24 februarie, liderii Uniunii Europene se vor întâlni pentru un summit de urgență și vor propune alte sancțiuni Rusiei. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că Rusia încearcă să folosească tehnici de schimbare a granițelor ce nu își mai au locul în 2022.

„Folosirea forței și a constrângerii pentru a schimba granițele nu-și are locul în secolul XXI. Convoc un Consiliu European special mâine la Bruxelles pentru a discuta cele mai recente evoluții legate de Ucraina și Rusia”, a scris pe Twitter președintele Consiliului.

Rusia pregătește condiții de cazare pentru cei evacuați din Donbas

Articolul precedentRobert Sighiartău, vicepreședinte PNL, vrea ridicarea tuturor restricțiilor
Articolul următorPremierul Nicolae Ciucă condamnă cu hotărâre invadarea de către Federația Rusă a teritoriului Ucrainei
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.