Pixabay

Din 1 octombrie 2022, în Germania, cel mai mic salariu va ajunge la aproximativ 2.100 de euro, după ce Guvernul a decis mărirea acestuia.

Decizia Parlamentului german va îmbunătăți viața a peste 6 milioane de salariați, dintr-un total de 45 de milioane. Mai exact, potrivit proiectului de lege, salariul minim legal va fi majorat de la 9,82 euro pe oră până la 10,45 euro pe oră la 1 iulie 2022, iar de la 1 octombrie până la 12 euro pe oră.

Ministrul Muncii din Germania a precizat că de această modificare se vor bucura „cei care care au făcut ca ţara să funcţioneze în timpul pandemiei”, informează stiripersurse.ro.

Salariul minim în Luxemburg este de peste 2.000 de euro

Creșterea salariului minim pe economie a fost prevăzută în acordul de coaliție pe care social-democrații, verzii și liberalii germani l-au semnat la sfârșitul anului 2021. Confederația germană a sindicatelor ( DBG) a precizat că măsura va duce la o creștere globală a puterii de cumpărare cu aproape 5 miliarde de euro.

De asemenea, potrivit legii, cei care lucrează part-time se bucură de o creștere a remunerației, de la 450 de euro la 520 de euro pe lună. Cu toate acestea, vicepreşedintele sindicatului IG Metall Christiane Benner a precizat că o majorare a acestor joburi „este fatală” din cauza că va consolida munca precară. Totodată, creșterea salariului minim va alimenta inflația, care a atins aproape 5% la sfârșitul anului trecut.

„Aceasta va avea probabil un efect notabil asupra preţurilor produselor alimentare”, a spus preşedintele Preşedintele Asociaţiei Fermierilor Germani, Joachim Rukwied, potrivit sursei citate.

Reamintim că 13 state membre din estul și sudul Uniunii Europene aveau la începutul acestui an salarii minime de sub 1.000 de euro pe lună. Totodată, în Slovenia și Spania, salariul minim depășete ușor 1.000 de euro.

Statele membre UE unde salariile salarii minime depășesc 1.500 de euro pe lună sunt : Franţa (1.603 euro), Germania (1.621 euro), Belgia (1.658 euro), Olanda (1.725 euro), Irlanda (1.775 euro) şi Luxemburg (2.257 euro).

Nu beneficiem de salariul minim european, iar coșul zilnic de cumpărături rămâne un lux

Articolul precedentExclusiv. Judecătoarea Oana Ionescu „lovește” din nou. Numește un psiholog pentru expertiză, apoi scrie singură concluziile
Articolul următorCătălin Predoiu, despre desființarea Secției Speciale: „O soluţie de compromis rezonabil”
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.