Sursa: Google maps

Consiliul Concurenței și-a publicat bilanțul în ceea ce privește activitatea pe anul 2022, când au fost finalizate 8 investigaţii privind încălcarea Legii concurenţei.

Chiar dacă numărul de investigații nu pare unul semnificativ, numărul amenzilor aplicate au ajuns la o valoare totală de 178,6 milioane lei (36,2 milioane euro). Dintre acestea, din care 94% sunt sancțiuni aplicate pentru înțelegeri de tip cartel, fiind amendate 97 de companii, din care 90% au recunoscut încălcarea legi.

Potrivit unui comunicat al autorității de concurență, 130.974.928 lei reprezintă amenzile pe care le-au primit 65 de companii și Asociația Concesionarilor Dacia, Renault și Nissan – ACODAREN, „pentru că și-au coordonat comportamentul, prin intermediul ACODAREN, stabilind în comun, printre altele, un nivel fix al prețurilor pieselor de schimb și al tarifelor de manoperă utilizate în relația cu anumite societăți de asigurare”.

Cu alți 15.120.946 lei au fost sancționate companiile Generali S.p.A. UK Branch, Generali România, Omniasig și brokerul de asigurări Aon România, „pentru încheierea unui acord pentru împărțirea clienților mari în patru licitații organizate de aceștia (Romatsa, Compania Națională „Aeroporturi București” – CNAB și Romaero)”. Și Volvo România a fost sancționată, cu 13.217.023 lei, „pentru că s-a înțeles cu distribuitorii din rețeaua sa în privința teritoriului în care aceștia puteau revinde camioanele noi, medii și grele, marca Renault”, în timp ce 10.080.926 lei reprezintă amenda aplicată Mega Image, „pentru furnizarea de informații inexacte privind prețurile unor produse de bază, precum uleiul de floarea-soarelui”, iar 4.886.811 lei a fost cuantumul sancțiunilor totale aplicate companiilor de pe piața de produse şi echipamente de protecție din domeniul sănătății și securității în muncă – Renania Trade SRL, Avanti SRL, Tricomexim SRL, T&T Invest SRL, Mariad Serv SRL, Litind SRL, Dalgeco Confecții Textile SRL și Lingemann Beschaffungssysteme – deoarece „își coordonau comportamentul prin schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial cu scopul de a-și crește marjele de profit. Astfel, companiile și-au împărțit clienții, realizând strategii comune de abordare a acestora, astfel încât să se asigure că nu se vor concura”.

În anul 2022 au fost declanşate 16 investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei, atât pe piața monetară interbancară (ROBOR), cât și întreținerea și repararea autovehiculelor, serviciile de înregistrare a avizelor de înscriere în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliară, produse din tutun încălzit etc. Consiliul Concurenței mai arată că din totalul investigațiilor declanșate în 2022, aproximativ 40% vizează înțelegeri de tip cartel.

Consiliul Concurenţei a intrat în anul 2023 cu 44 de investigaţii aflate în derulare, cele mai multe (peste o treime) vizând înțelegeri de tip cartel. Totodată, la sfârşitul anului 2022, erau în derulare 28 anchete sectoriale/ studii/ analize, după ce fuseseră finalizate șapte astfel de acțiuni, pe linie farmaceutică (medicamente fără prescripție medicală și suplimente), a transportului alternativ; în construcții (întreținerea și reparația drumurilor din municipiile reședință de județ), pe linia consultanței fiscale și a auditului financiar etc.

Anul trecut ne-am concentrat eforturile, mai mult decât în alți ani, în domeniul ajutorului de stat, pentru a sprijini instituțiile să implementeze măsuri de sprijin care implică fonduri europene. Astfel, am evaluat măsuri de sprijin, din fonduri locale, naționale, europene, inclusiv PNRR, de aproape 145 de miliarde lei, reprezentând o creștere de 250% față de 2021.

Aceste eforturi au fost necesare pentru că banii trebuie să ajungă rapid în economie, să ajute la dezvoltarea mediului de afaceri și la crearea de locuri de muncă, mai bine plătite. Și în ceea ce privește activitatea „clasică” a instituției, am avut rezultate bune. Am autorizat un număr record de tranzacții, am declanșat investigații în domenii importante, precum cea care vizează piața monetară interbancară și am finalizat cazuri complexe, cum este cel care a implicat două piețe adiacente: asigurări și service-uri auto. (…)

Anul acesta va fi un alt an dedicat ajutorului de stat, și mă refer atât la evaluarea măsurilor ce implică fonduri europene, cât și la finalizarea cazurilor aflate în analiza Comisiei Europene, cum sunt Tarom, CFR Marfă, Complexul Energetic Hunedoara.

Vom finaliza o serie de investigații și ne vom continua eforturile de a supraveghea cu atenție deosebită sectoarele sensibile, cum sunt energia, produsele alimentare, serviciile financiare, iar în cazul în care constatăm încălcări ale legii, vom interveni și le vom sancționa” a precizat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Articolul precedentRareș Hopincă, city manager sector 5 – Reabilităm termic 100 de blocuri în 2023
Articolul următorDrulă, promisiuni de viitor: „Doresc să colaborăm cu toţi cei care vor să pună umărul la dărămârea PNL-PSD”