Școala la școală sau școala acasă: deciziile rămân la nivel de discuții pentru Ministrul Educației.

Posibila deschidere a școlilor ar favoriza doar jumătate din numărul total al elevilor, iar posibilitatea reluării cursurilor implică semestrul al doilea al anului școlar 2020-2021.

Decizia vine în situația în care România continuă să se confrunte cu o criză sanitară, micșorarea numărului de elevi din clase fiind, momentan, o soluție de compromis pentru a nu neglija educația.

În ceea ce privește vaccinarea cadrelor didactice, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat că mizează pe colaborarea cu coordonatorul campaniei de vaccinare în vederea găsirii unei soluții pentru ca personalul din învățământ să aibă întâietate la vaccin, iar acțiunea să fie realizată înainte de redeschiderea școlilor și de reînceperea cursurilor.

În cursul zilei de ieri, 22 ianuarie, Sorin Cîmpeanu a declarat că vaccinarea profesorilor va începe înainte de 8 februarie.

De asemenea, discuțiile și deciziile au vizat și învățământul universitar. Derularea cursurilor și a altor activități vor rămâne la latitudinea fiecărei universități, atât învățământul fizic, cât și cel on-line reprezentând o hotărâre proprie.

Cu toate acestea, prezența fizică în centrele universitare va fi luată în calcul chiar și în orașele cu indici ridicaţi de infectare.

Fotografia momentului: școala scindată

Întrebat despre numărul de elevi care ar urma să înceapă şcoala ”la școală” din semestrul al doilea, Sorin Cîmpeanu şi a precizat următoarele:

Cu siguranţă, pot să vă ofer foarte rapid acest răspuns la fotografia momentului. Datele se pot schimba, ni ne dorim să se schimbe în bine, dar vom vedea fotografia momentului în data de 2 februarie. Va fi un moment de referinţă.  O estimare făcută acum câteva zile era de 1,4 milioane de elevi din cei 2,9 milioane de elevi. Universităţile, cei 500.000 de studenţi, au alt regim pentru că universităţile vor decide fiecare dacă urmează cursurile în sistem fizic, online sau hibrid.  Decizia le aparţine, răspunderea aparţine fiecărei universităţi”.

În urmă cu două săptămâni, într-o intervenție la Europa FM, Sorin Cîmpeanu a declarat că toți profesorii vor fi plătiți suplimentar pentru orele remediale și că a identificat deja ca sursă de finanțare 30 de milioane de euro, bani europeni.

Articolul precedentTraficanți de cocaină, aduși în fața instanței din Constanța
Articolul următorZeci de cai, lăsați în condiții mizere, în Constanța
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time