De pe harta municipiului Pitești va dispărea un monument istoric, la nici 13 ani de când acesta fusese înscris în lista monumentelor. Casa Pretorian-Tudosescu, amplasată pe strada Egalității nr. 40, a fost clasată ca monument istoric, cod în Lista monumentelor istorice AG-II-m-B-20922 prin ordin al Ministrului Culturii, în iunie 2007. Rațiunea a fost aceea că imobilul a fost construit între anii 1894-1896, în stil neoclasic – eclectic, este bine conservat și aflat în situl urban „Bulevardul Republicii”, zonă construită protejată.

Anul acesta însă, un alt ordin al ministerului scoate imobilul din lista monumentelor istorice, ca urmare a unei decizii date de Înalta Curte de Casație și Justiție. Cei doi proprietari ai imobilului nu s-au înțeles între ei și s-au judecat 9 ani: unul dintre ei a dorit clasarea ca monument istoric, iar cel de-al doilea considera că nu este nevoie de așa ceva.

Disensiunile dintre proprietarii Casei Pretorian-Tudosescu au început de fapt în 2006. Cei care dețineau 22% din imobil au solicitat în instanță ca proprietarul procentului de 78% să dărâme o anexă construită ilegal. Era vorba despre o copertină și o încăpere de intrare în beci, care ocupau o suprafață de 20 de m.p. din terenul care le aparținea. Au câștigat, moment în care proprietarul majoritar al imobilului a cerut Ministerului Culturii să claseze de urgență casa. Ceea ce s-a și întâmplat, Casa Pretorian-Tudosescu fiind clasată și fiind înscrisă în lista monumentelor istorice.

Aceasta a însemnat că niciunul dintre proprietari nu putea aduce modificări casei, implicit proprietarul majoritar nu avea cum să dărâme anexa. Proprietarul majoritar cumpărase partea sa în rate, în 1998, de la REGOTRANS S.A. Pitești. Așa a ajuns să dețină 3 camere în suprafață utilă de 108,24 m.p., beci în suprafață de 17,16 m.p. și cota indiviză de 0,78% din părțile de folosință comună ale imobilului, plus 140,31 m.p. teren situat sub construcție. Deși pare un imobil mic, partea de 22%, a celuilalt proprietar, înseamnă o cameră, o bucătărie și o cotă indiviză de 22% din baie și două holuri.

Procedura de clasare s-ar fi făcut aparent fără știința proprietarilor celor 22% din imobil și fără acceptul lor, așa că s-a ajuns din nou în instanță.

Inițial, procesul a fost pierdut la Curtea de Apel Pitești, care a considerat că nu era necesar în procedura clasării de urgență acceptul tuturor proprietarilor, însă soluția definitivă a fost pronunțată de Înalta Curte, în decembrie anul trecut. Or tocmai această decizie a stat la baza declasării monumentului istoric.

Ordinul nr.2359/26.06.2007, prin care s-a dispus clasarea ca moment istoric a imobilului din Pitești nu a fost comunicat proprietarei Constanța B., astfel că neștiind de existența sau conținutul acestuia, a vândut partea pe care o stăpânea soțiilor Săvulescu. Prima instanță a reținut că imobilul a fost clasat în procedura de urgență în categoria monumentelor istorice (justificată prin aceea că imobilul era în pericol să fie demolat neautorizat, precum și să fie încălcate dispozițiile art.13 și art.21 din Legea nr.422/2001, republicată, procedura fiind demarată de pârâta Direcția Județeană pentru_ Cultură Argeș, la cererea exclusivă a proprietarului majoritar, Mariana T…

Din constatările expertului cauzei a rezultat faptul că din punct de vedere fizic, clădirea analizată se prezintă într-o stare corespunzătoare la interior, dar degradată la exterior, nu este întreținută și reparată în zonele în care se constată deteriorarea severă a tencuielilor exterioare, a streașinii și a treptelor de acces exterior și s-au efectuat adăugiri și modificări la construcția analizată, aceste lucrări fiind efectuate fără autorizație”, se arăta în motivarea hotărârii pe fond, așa cum apare preluată de Rolli.

Articolul precedentPrimarul din Târgu Mureș, după ce a fost amendat de Consiliul pentru Combaterea Discrimării cu 10.000 de lei pentru o postare pe Facebook: „A spune un adevăr constituie un delict. Voi contesta această măsură”
Articolul următorAvocat din Argeș arestat la domiciliu pentru un trafic de influență plătit cu 5.000 de lei. Ceruse 2.000 de euro ca să „rezolve” un dosar penal la mica înțelegere cu magistrații Curții de Apel Pitești