Abuzul unor inspectori judiciari, sancționat de Înalta Curte. Sistemul de Justiție, „sufocat” de scandaluri odioase

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a mai primit o „palmă”, astăzi. Înalta Curte de Casație a decis că o judecătoare a fost sancționată disciplinar în mod nelegal. Tot mai mulți magistrați reclamă modul abuziv în care sunt anchetați

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, astăzi, că judecătoarea Neluța Tudorache a fost sancționată disciplinar în mod nelegal. Astfel, a fost anulată decizia CSM – secția pentru Judecători, de reducere a indemnizației cu 10% pe o perioadă de trei luni. Sancțiunea a fost primită de Neluța Tudorache după ce s-a pensionat. Mai mult decât atât, fostul magistrat nu știe de ce a fost inclusă într-un scandal odios, în care este implicat George Șerban, actual secretar de stat în cadrul Ministerul Justiției, fost secretar general al CSM. Decizia Înaltei Curți de Casație este definitivă.

Admite recursul declarat de recurenta Tudorache Neluta impotriva Hotararii nr. 7J din 7 aprilie 2021 a aceleiasi sectii. Caseaza hotararea recurata si rejudecând: Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva recurentei Tudorache Neluta. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 22 noiembrie 2021”.

Sistemul de Justiție, sufocat de scandaluri odioase. Prima judecătoare din țară, citată prin Fan Curier. Foto

Neluța Tudorache este prima judecătoare din țară care a fost citată de Inspecția Judiciară (n.r structura care verifică abaterile disciplinare ale magistraților) prin Fan Curier, cu plata la destinatar. În niciun proces, fie și disciplinar, citația nu poate fi trimisă cu plata la destinatar, deoarece intră în obligația structurii care o emite să aducă la cunoștință termenul de prezentare pentru audiere.

A aflat termenele de la o altă parte din dosar

Cum fosta judecătoare Neluța Tudorache nu a fost găsită de curier, acest lucru s-a menționat în raportul Inspecției Judiciare care, evident, nu a achitat plicul în valoare de 21 lei, iar documentul a rămas la Fan Curier (n.r foto).

Dacă ar fi primit plicul cu citația, Neluța Tudorache ar fi trebuit să achite 21 de lei, așa cum rezultă din fotografie. Plicul a ajuns înapoi la Inspecția Judiciară, instituție care a refuzat să achite această sumă. Ceilalți magistrați anchetați de Inspecția Judiciară au fost citați prin poștă militară sau prin reprezentanții Poștei Române. Prin urmare, argumentul că s-a dorit accelerarea procesului nu poate fi justificat. Neluța Tudorache a aflat termenul de prezentare pentru audiere de la o altă colegă, parte în același dosar, citată prin poștă militară.

Acest caz a stârnit mari controverse în rândul judecătorilor din țară. Ei susțin că este extrem de grav când execuția vine de la cel mai înalt nivel din țară. Mai exact, orice judecător care nu este pe placul membrilor CSM, poate fi redus tăcere, prin încălcarea dreptului la exprimare.

„Oricând pot fi suspendați din funcții de CSM-ul lui Bogdan Mateescu . Chiar și înainte că împotriva lor să fie formulate acuzații disciplinare sau să fie trimiși în judecată disciplinară. Totul depinde dacă motivările sau deciziile lor sunt sau nu pe placul unora de prin Consiliul Superior al Magistraturii, cică “garantul independentei justiției”, a fost reacția judecătoarei Adina Lupea de la Curtea de Apel Cluj.

Potrivit surselor noastre autorizate, cel care ar fi pus la cale anchetarea disciplinară a Neluței Tudorache este actualul secretar de stat din cadrul Ministerului Justiției, George Șerban. El ar fi amenințat alte judecătoare din țară cu excluderea din magistratură, caz pe care Ziarul de Investigații l-a relatat pe larg aici. Deputatul Dumitru Coarnă a cerut să se verifice cum a ajuns George Șerban să fie secretar general al CSM. Potrivit politicianului, există suspciunea că a fost delegat în această funcție în mod nelegal.

Citește și: Imaginea Justiției. Cel mai bogat secretar de stat și cea mai „bună” procuroare

Cum se pune pumnul în gură unor magistrați

Articolul precedentClotilde Armand: “Bucureștenii nu trebuie să sufere de pe urma unor decizii politice odioase”
Articolul următorPSD a validat lista miniștrilor
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”