Captură video Youtube/Inventions World
Captură video Youtube/Inventions World

Oamenii pot să râdă în nenumărate feluri, iar râsul lor poate începe cu un chicotit politicos, ajungând până la un urlet contagios de veselie, scriu jurnaliștii de la The Guardian.

În momentul de față, oamenii de știință dezvoltă un sistem de inteligență artificială (AI) care își propune să recreeze aceste nuanțe de umor.

Prin urmare, scopul cercetătorilor este ca roboții să râdă, în modul potrivit, la momentul potrivit.

Echipa care se ocupă de robotul care râde spune că sistemul ar putea îmbunătăți conversațiile naturale dintre oameni și sistemele de inteligență artificială. Noul robot poartă numele de Erica

Credem că una dintre funcțiile importante ale inteligenței artificiale conversaționale este empatia. Așa că am decis că un mod în care un robot poate empatiza cu utilizatorii este să-și împărtășească râsul”, a spus dr. Koji Inoue, de la Universitatea Kyoto, Japonia, autorul principal al cercetării, publicată în Frontiers in Robotics and AI.

Inoue și colegii săi și-au propus să-și învețe sistemul AI arta râsului conversațional. Așadar, cercetătorii au colectat date pentru instruire de la peste 80 de dialoguri de întâlnire rapidă între studenți de sex masculin și robot, care a fost inițial controlat de la distanță de patru actori amatori.

Datele de dialog au fost adnotate pentru râsete solo, râsete sociale (acolo unde nu este implicat umorul, cum ar fi râsul politicos sau jenat) și râsul de veselie.

Aceste date au fost apoi folosite pentru a instrui un sistem de învățare automată pentru a decide dacă să râdă sau nu și pentru a alege tipul potrivit de râs.

Deocamdată, roboții nu înțeleg sensul râsului

Pe baza fișierelor audio, algoritmul a învățat caracteristicile de bază ale diverselor tipuri de râs, cu scopul de a le reproduce în situații adecvate.

Unul dintre lucrurile de care aș ține cont este că un robot sau un algoritm nu te va putea înțelege niciodată. Nu te cunoaște, nu te înțelege și nu înțelege sensul râsului. Roboții sunt sensibili, dar s-ar putea să devină foarte pricepuți și să te facă să crezi că înțeleg ce se întâmplă”, a declarat profesorul Sandra Wachter, de la Oxford Internet Institute de la Universitatea din Oxford, pentru sursa citată.

Articolul precedentFost deputat PNL: ”Banii folosiți pentru finanțarea partidelor trebuie să ajungă în Sănătate, Educație și Infrastructură”
Articolul următorFost primar din Bihor, trimis în judecată pentru abuz în serviciu; acesta mai are o condamnare definitivă pentru corupție
Jurnalist full-time / Pesimist part-time