Victor Ponta a citit de dimineață un editorial pe care a simțit nevoia să îl împărtășească pe Facebook, mai ales pe considerentul că are cam aceeași opinie legată de prestația președintelui Klaus Iohannis.
Prestație pe funcție la care se aștepta când i-a fost contracandidat în 2014 și pe care cumva a încercat să o evite, pentru binele țării.
Ca un comentariu la opinia respectivă, Ponta arată că are credința intimă că toți cei care l-au votat pe Iohannis se simt „trădați și dezamăgiți”, însă el are conștiința împăcată: a încercat să ofere „o alternativă” în 2014 prin candidatura sa la prezidențiale. Românii însă nu au înțeles. Și, din ce scrie Ponta, situația e asemănătoare cu cea legată de votul dat lui Traian Băsescu, iar ceea ce se întâmplă astăzi în țară este consecința votului majoritar care a stabilit președintele (altul decât candidații PSD).
„Înțeleg că cei care l-au votat pe Dl Klaus Iohannis se simt dezamăgiți și trădați – au și de ce. Însă asta este problema lor! Cred că sunt, în marea lor majoritate, aceiași care l-au votat pe Traian Băsescu – și au fost dezamăgiți și trădați. Și, pot să anticipez deja, în 2024 vor vota tot un Băsescu sau Iohannis – și iar vor spune că sunt dezamăgiți și trădați.
Eu nu sunt nici dezamăgit și nici trădat de Dl Iohannis – pentru că nu l-am votat (ba chiar am încercat să arăt că există o alternativă). Și, ca mine, sunt în această situație încă 5.264.382 de români care NU l-au votat pe Dl Iohannis (nici pe Traian Băsescu)! Noi ce vină avem? La noi nu se măresc facturile la energie? Noi nu avem rude sau prieteni care nu au loc la ATI când fac Covid ? Școlile copiilor noștri nu se închid ? Firmele noastre nu stau în fiecare zi în controale până le vindem la o multinațională? Noi nu așteptăm luni de zile pentru un biet aviz de la o instituție publică condusă “pe algoritm” de un “pilos” de la PNL sau de un incompetent de la USR PLUS ?
De ce plătim și noi faptul că niște oameni votează mereu doar din ură – după care se declară “trădați și dezamăgiți”? Până data viitoare când vor vota la fel! Cu siguranță nu din cauza democrației – poate a stupidocrației!”, avertizează Ponta.
În urmă cu aproape 7 ani, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale au intrat Victor Ponta (Alianța PSD–UNPR–PC, pe atunci premier) și Klaus Iohannis (ACL, pe atunci primar al Sibiului). Ponta ieșise din primul tur cu 40,44% din voturi, în vreme ce Iohannis avusese 30,37%, însă modul în care s-au desfășurat alegerile în diaspora, când românii nu au apucat să voteze, a înclinat altfel balanța. În al doilea tur, cu o participare la vot cu peste 10% mai mare, Iohannis a obținut 6.288.769 de voturi (54,43%), iar Ponta 5.264.383 de voturi (45,56%), cifră pe care se pare că și-a întipărit-o în memorie.