Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) îndeamnă cetățenii să inițieze demersuri pentru anularea în instanță a HG nr. 990/2021, care prevede introducerea pe teritoriul României a certificatului digital COVID.
„Exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți poate fi restrâns numai prin lege. Legea este un act normativ care emană de la organul legislativ al statului, adică de la Parlament. În nicio interpretare juridică, hotărârea Guvernului nu ține loc de lege. Este limpede ca lumina zilei: Cîțu a adoptat o hotărâre eminamente anticonstituțională și îi îndemnăm pe români să o anuleze în instanță”, a declarat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR, potrivit unui comunicat de presă al formațiunii.
Guvernul Cîțu, peste Parlament
George Simion a afirmat că prin introducerea certificatului verde, care de altfel este dovada de vaccinare, testare negativă Covid sau test de anticorpi, se încearcă o „segregare pe criterii sanitare”, mai mult, consideră că acesta poate duce la discriminare.
„Guvernul Cîțu încalcă flagrant Constituția și legile țării, substituindu-se Parlamentului. Mai mult, prin introducerea așa-numitului certificat verde digital se încearcă o segregare pe criterii sanitare, inadmisibilă din punctul nostru de vedere. Deținerea unui certificat de vaccinare nu ar trebui să fie o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație, iar eliberarea acestuia nu ar trebui să ducă la discriminare. Deja s-a ajuns foarte departe: se iau decizii nelegale și peste capul românilor”, a precizat George Simion.
Certificatul verde nu vizează activitățile esențiale
Senatul a aprobat astăzi „Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19”, de altfel, aceasta este denumirea oficială a „certificatului verde”, cel pe care autoritățile l-au introdus ca obligatoriu pentru accesul la unele activități publice (restaurante, baruri, evenimente sportive ori culturale, precum și nunți sau botezuri) în cazul localităților cu rata de infectare cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. Deci nu sunt vizate activități esențiale, ca accesul la magazinele alimentare. De altfel, certificatul verde, introdus în UE de la 1 iulie a facilitat călătoriile în statele membre ale Uniunii Europene.
De asemenea, pe ordinea de zi a Senatului a fost și propunerea legislativă privind interzicerea discriminării pe motiv de vaccinare, un demers al senatorilor AUR, ce a fost trimis pentru raport la Comisia juridică, de numiri, disciplină și validări, respectiv la Comisia pentru sănătate, și pentru aviz la Comisia pentru drepturilor omului, egalitate de șanse, culte și minorități.
Oficial. Obligativitatea certificatului verde a fost aprobată de Guvern