AUR Moldova

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a demarat o anchetă pentru a stabili cum a fost posibil ca datele personale ale membrilor și simpatizanților AUR să fie făcute publice.

Potrivit Știri pe Surse, Autoritatea s-ar fi autosesizat, existând totodată și două plângeri de la persoane fizice, pe aceeași temă.

Ieri, informația legată de scurgerea de date a fost subiectul unei postări pe Facebook. Nu a scris vreo autoritate și nici măcar AUR nu s-a plâns, ci pur și simplu situația a fost explicată de un clujean:

AUR promovează zilele acestea aplicația AUR.MOBI. Pe Facebook, în presa, prin Poșta Română – cu fiecare ocazie. Își îndeamnă susținătorii să completeze datele personale pe platformă, să doneze sume mari de bani și să convingă cât mai multă lume să facă la fel. Pe cei mai activi, îi răsplătesc cu puncte virtuale și titluri de “CĂPITAN”.

Consultanții de la Moscova nu au făcut însă o treabă prea bună. Dacă te conectezi la aplicație – ea îți trimite automat (fără să faci nimic “special”) toate datele personale ale membrilor și simpatizanților AUR. Vorbim de: CNP, seria și numărul de buletin, telefonul, adresa completă, adresa de email, cotizațiile plătite către AUR și multe altele.

Și da… “marele căpitan” Simion are și el datele expuse. Este user-ul “number one” și totodată victima propriei aplicații.

Ca fapt divers, cu aceste informații poți: Să autorizezi tranzacții bancare. Să resetezi parole de mail. Să deschizi conturi false. SAMD…

Dacă ești una dintre cele aprox. 20.000 de victime – ar trebui ACUM să le ceri să îți șteargă datele. Dar STAI – datele tale rămân vizibile tuturor și după ce le-ai șters. Cum ar spune un clasic în viață… GHINION!”, a scris Daniel Kloyberkatsky pe Facebook.

De aici, s-a sesizat și AUR, dar și autoritățile. Mai ales că, aparent, au existat și două plângeri, astfel că ANSPDCP a transmis, potrivit sursei citate, că se fac verificări „în vederea verificării aspectelor semnalate în cadrul unui articol publicat în presa online pe site-ul www.libertatea.ro, în data de 21.08.2023, cu privire la existenţa unui incident de încălcare a securităţii datelor cu caracter personal prin aplicaţia aur.mobi, deţinută de Partidul Alianţa pentru Uniunea Românilor (AUR).

Totodată, în data de 21.08.2023 și 22.08.2023, au fost înregistrate la Autoritatea Naţională de Supraveghere două sesizări de la persoane fizice care au ca obiect același incident de încălcare a securităţii datelor cu caracter personal. Faţă de cele de mai sus, Autoritatea Naţională de Supraveghere va întreprinde demersuri pentru soluţionarea aspectelor semnalate, potrivit competentelor legale de control”.

Articolul precedentDistracția la malul mării continuă cu noi concerte ale Fanfarei ”Muzica Apelor”
Articolul următorCristian Cioacă a fost pus în libertate: „Astăzi e prima zi din restul vieţii mele”