Agenția Națională de Integritate

Agenția Națională de Integritate a continuat verificările printre averile declarate ale aleșilor locali din țară, astăzi fiind făcute publice rezultatele în cazul mai multor primari dar și consilieri locali.

Astfel, inspectorii ANI au constatat starea de incompatibilitate și conflictul de interese de natură administrativă în cazul a 7 aleși locali, doi dintre aceștia fiind chiar primari în funcție.

În conflict de interese administrativ s-au aflat Sandu Heler, primar al comunei Avram Iancu din județul Alba, și Ion Preda, fost primar în comuna Brănești, Dâmbovița, actual consilier local în localitate.

Despre primarul din Alba se arată că, „în exercitarea atribuțiilor de primar, a semnat mai multe documente ce au produs un folos patrimonial acestuia”, în timp ce despre fostul edil din Dâmbovița, se detaliază că, „în perioada exercitării mandatului de primar, a semnat o Dispoziție privind exonerarea de la plata unor sume reprezentând veniturile de natură salarială încasate de către funcționari publici din aparatul propriu al primarului comunei Brănești, în baza căreia, soția acestuia a fost scutită de la plata sumei de 8.058 lei, reprezentând venituri de natură salarială încasate necuvenit”.

Un alt primar care nu a ieșit tocmai bine după verificarea ANI este Ion Andone, actual primar al orașului Târgu Bujor, județul Galați, care a fost găsit în incompatibilitate întrucât „în perioada 28 august – 28 septembrie 2020 întrucât a participat la alegerile locale din 2020 în calitate de candidat pentru funcția de consilier local, fără a-și suspenda raportul de serviciu din funcția publică deținută în cadrul Primăriei orașului Târgu Bujor, pe durata campaniei electorale și până în ziua ulterioară alegerilor. Totodată, s-a aflat în incompatibilitate și în perioada 29 septembrie – 02 noiembrie 2020 întrucât, după ce a fost ales în funcția de consilier local, a continuat să exercite funcția publică deținută în cadrul Primăriei orașului Târgu Bujor timp de încă 35 zile, deși raportul său de serviciu era suspendat de drept”.

ANI mai spune că și viceprimarul din Pogana, județul Vaslui, și totodată funcționar public în cadrul Primăriei comunei Voinești, Vaslui, a fost în incompatibilitate o lungă perioadă de timp, situația sa fiind similară cu cea a actualului edil din Târgu Bujor. Astfel, Ioan Vezeteu
s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 28 august – 28 septembrie 2020 întrucât a participat la alegerile locale din 2020 în calitate de candidat pentru funcția de consilier local, fără a-și suspenda raportul de serviciu din funcția publică deținută în cadrul Primăriei comunei Voinești, pe durata campaniei electorale și până în ziua ulterioară alegerilor. Totodată, s-a aflat în incompatibilitate și în perioada 29 septembrie – 01 decembrie 2020, întrucât, după ce a fost ales în funcția de consilier local, a continuat să exercite funcția publică deținută în cadrul Primăriei comunei Voinești timp de încă 64 zile, deși raportul său de serviciu era suspendat de drept”.

„Verdict” de incompatibilitate au primit și trei consilieri locali – Marian Preoțescu, din comuna Sălătrucel, județul Vâlcea, Lucia-Nicoleta Marghiolescu, din Florești, Prahova, și Ecaterina Hulea, fost ales în comuna Vânători, județul Galați. În cazul consilierului local Preoțescu incompatibilitatea a constat în aceea că „începând cu data de 23 octombrie 2020 întrucât exercită simultan cu funcția de consilier local și o funcție contractuală în cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Sălătrucel – Compartimentul Administrativ”, doamna Marghiolescu „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 iunie -12 septembrie 2021, întrucât a exercitat simultan cu funcția de consilier local și o funcţie contractuală la cancelaria prefectului în cadrul Instituţiei Prefectului – jud. Prahova”, iar doamna Hulea „s-a aflat în stare de incompatibilitate întrucât, în perioada exercitării mandatului de consilier local (2016 – 2020), a încheiat cu Primăria Comunei Vânători, prin intermediul propriului P.F.A., două contracte de prestări servicii în valoare totală de 30.000 lei și un act adițional.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Vezeteu Ioan, Andone Ion și Hulea Ecaterina nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, se arată într-un comunicat ANI.

Articolul precedentFlagrant la SRI: un căpitan a primit 2.500 de euro pentru a-și trafica influența pe lângă colegi
Articolul următorPrimarul comunei tulcene IC Brătianu, demis de localnici prin referendum