O polițistă din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Hunedoara a fost condamnată definitiv pentru fapte de corupție, pentru o „afacere” pe care o dezvoltase la locul de muncă și care a fost întreruptă în urma unui denunț, finalizat cu un flagrant.
Poliţista a fost prinsă în flagrant când lua mită de la un samsar de maşini, pentru a urgenta înmatricularea autovehiculului, iar ulterior a fost trimisă în judecată pentru luare de mită în formă continuată, fals în declaraţii în formă continuată şi înşelăciune în formă continuată.
Din ce se detalia în rechizitoriu, polițista nu lua bani doar de la samsarii de mașini, ci si de la alte persoane, care aveau nevoie de ajutor pentru înmatricularea rapidă a autovehiculelor.
Denunțul împotriva sa a fost înregistrat la mijlocul lunii mai 2018, iar Direcția Generală Anticorupție a derulat activități de supraveghere timp de câteva luni, probându-se că aceasta încasa ilegal zilnic sume cuprinse între 300 și 600 de lei.
„În fapt, agentul de poliție a primit, în perioada decembrie 2018 – martie 2019, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, diferite sume de bani pentru a facilita urgentarea înmatriculării autoturismelor dezvoltând o veritabilă afacere la locul de muncă, de unde pleca frecvent cu bani acasă, obținuți ilegal prin prestarea în mod preferențial de servicii de înmatriculare și de eliberare numere de înmatriculare.
De asemenea, agentul de poliție a declarat în fals în 3 rapoarte scrise succesiv cu privire la localitatea unde locuiește și a indus în eroare angajatorul DRPCÎV, prin prezentarea unui contract de închiriere, care în fapt nu a produs efecte juridice, în vederea obținerii compensării ilegale a chiriei, plătită agentului de poliție de către angajator.
Ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciului Judeţean Anticorupţie Hunedoara, în baza ordonanţelor de delegare emise de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, au efectuat acte procedurale care au stat la baza probării faptelor”, a transmis DGA.
Trimisă în judecată în martie 2020, polițista a fost găsită vinovată și a fost condamnată în primă instanță în iulie 2021. La Tribunalul Hunedoara, agentul de poliţie a primit 2 ani şi 9 luni închisoare pentru luare de mită în formă continuată (24 de acte materiale), o lună închisoare pentru fals în declarații în formă continuată (3 acte materiale) și 8 luni închisoare pentru înșelăciune în formă continuată, corespunzător drepturilor salariale lunare din perioada de referință ianuarie 2017- februarie 2019.
Ulterior, atât inculpata cât și procurorii au atacat sentința cu apel, dosarul fiind soluționat definitiv luna aceasta. Conform hotărârii, pedeapsa stabilită de Curtea de Apel Alba Iulia este de 3 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei:
„Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara și inculpata Andrei Adina Artimizia împotriva sentinței penale nr.93/28.07.2021 pronunțată de Tribunalul Hunedoara în dosar nr.907/97/2020. Desființează sentința penală atacată în ce privește: soluția de condamnare cu privire la infracțiunile de fals în declarații și înșelăciune; reținerea circumstanței atenuante judiciare prevăzută de art.75 alin.2 lit.b Cod penal; dispoziția privind anularea rapoartelor de serviciu din 13.12.2016, 11.12.2017 şi 11.12.2018; latura civilă a cauzei; deducerea perioadei reținerii;
Procedând la o nouă judecată în aceste limite: I. Repune pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare aplicată inculpatei Andrei Adina Artimizia în elementele ei componente, de: 2 ani şi 9 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată; 1 lună închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată; 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată;
II. Achită inculpata Andrei Adina Artimizia pentru infracțiunile de fals în declaraţii în formă continuată, înşelăciune în formă continuată; III. Prin înlăturarea circumstanței atenuante judiciare, stabilește pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârșirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Menține privind suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei;
IV. Lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor-Bucureşti, Şoseaua Pipera, nr. 49, sector 2 . V. Înlătura dispoziția privind anularea celor 3 rapoarte de serviciu din datele de 13.12.2016, 11.12.2017 şi 11.12.2018. VI. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatei durata reținerii din 11.03.2019-12.03.2019. Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale atacate. Definitivă”.