Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Tinerii încep să consume droguri la vârsta de 10-12 ani, avertizează managerul Spitalului Sf. Stelian, Theodora Ciolompea. Aceasta susține că este nevoie urgent de dezbateri pe marginea legii sănătății mintale, care trebuie adaptată potrivit cerințelor europene din domeniu, adolescenții cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, care consumă droguri, neavând acces la tratament, potrivit digi24.ro.

„Am avut înştiinţări, informări, tineri care au început să utilizeze droguri de la 10-12 ani. (…) Există o lipsă în partea această de acces la tratament pentru vârsta 14-18 ani. În spital noi putem interna numai adulţi. Deci aici ar fi o primă cerinţă, şi, de asemenea, cred că ar fi foarte important să se reia discuţiile pe legea sănătăţii mintale, care ar trebui modernizată, să ajungem la cerinţele cerute de strategia europeană de sănătate mintală, care tocmai este în lucru acum”, a declarat Theodora Ciolompea.

Medicul a avertizat că în Bucureşti sunt în tratament, în Spitalul Sf. Stelian şi Spitalul Obregia, aproape 3.000 de pacienţi care vin să beneficieze anual de tratament de substituţie după ce au utilizat droguri injectabile

Bolnavii au nevoie de consiliere psihologică și de asistență socială, subliniază Theodora Ciolompea.

„Altfel este cazuistica acută, unde se tratează în principiu cam 2.000 de pacienţi pe an, dar numărul creşte din an în an şi, de asemenea, partea de tratament în ambulator, care este foarte importantă, spitalizarea este scurtă, durează maxim 10 zile, după care, după dezintoxicare urmează acest tratament în ambulator ”, a mai spus managerul de la Sf. Stelian.

Eugen Hriscu, terapeut la Clinica ALIAT, a dezvăluit că România se confruntă cu o mare problemă în privința tratării minorilor dependenţi de droguri, neexistând un centru de tratament rezidențial pentru dependenții minori

Din acest motiv, copiii nu pot fi internați decât într-un spital de psihiatrie.

„Pe lângă faptul că avem un număr din ce în ce mai mare de pacienţi pe acelaşi număr de locuri, care nu a mai crescut de cel puţin 10 ani, nu avem niciun centru de tratament rezidenţial pentru dependenţii minori – deci în momentul de faţă, dacă avem un copil cu dependenţă de substanţe, nu avem cum să-l internăm decât, eventual, într-un spital de psihiatrie. Dar nu avem un centru de tratament specializat pentru persoanele minore, tot ce poţi să-i spui unui părinte care are un copil care este dependent este să aştepte ca acel copil să facă 18 ani sau să-l interneze la psihiatrie, unde va sta 7 zile, după care va fi externat fără vreo îmbunătăţire semnificativă”, a declarat Hriscu.

Eugen Hriscu avertizează că după externare, adolescentul dependent de droguri nu va simți o îmbunătățire a stării sale fizice sau psihice.

„România are o problemă instituţională în primul rând – care se numeşte Agenţia Naţională Antidrog, care este un organism aflat în oblăduirea Ministerului de Interne şi care trebuie să realizeze două lucruri complet diferite – pe de o parte trebuie să aresteze şi să închidă consumatorul, pentru că în România legislaţia incriminează posesia în vederea consumului, în al doilea rând ar trebui să facă prevenire şi tratament. Aceste două lucruri sunt diametral opuse şi din această cauză numărul de condamnări creşte, de la an la an, numărul de capturi la fel, în schimb realizează foarte prost partea de tratament şi prevenire”, a mai spus Eugen Hriscu.

”Numele meu este Sofia. Mi-am pierdut brațul și mama din cauza invaziei rușilor”

Articolul precedent”Numele meu este Sofia. Mi-am pierdut brațul și mama din cauza invaziei rușilor”
Articolul următorVIDEO: A luat foc un avion care transporta 126 de persoane