Italia se îndreaptă spre raționalizarea apei, introducerea stării de urgență din cauza lipsei apei devenind inevitabilă, potrivit presei italiene. Potrivit ISPRA (Institutul Ministerial de Cercetare), se estimează că aproximativ 28% din teritoriu este expus deşertificării, pagubele produse agriculturii și zooteniei urmând să ajungă chiar la două miliarde de euro.
Măsuri fără precedent luate în calcul de oficialii italieni după ce temperaturile extreme au afectat nordul țării
Astfel, consumul de apă ar putea fi raționalizat, fiind permis doar utilizarea pentru nevoile primare în timp ce umplerea piscinelor ar urma să fie interzisă, potrivit g4media.ro.
Stare de calamitate în nordul Italiei, alerta privind 145 de localităţi în special în zonele Novara şi Verbania, unde nivelul lacului Maggiore a scăzut cu un metru în ultimele trei zile.
Membrii Comisiei de Politică Agricolă a Conferinței Regiunilor intenționează să solicite Guvernului instituirea starea de urgență
În unele regiuni sunt acorduri încheiate cu companiile energetice care vizează creșterea procentului de utilizare a apei lacurilor pentru consumul casnic sau activități agricole.
„În prezent, pe teritoriul Ato 2 (adică Roma și provincia ei) situația este gravă, însă cel târziu până miercuri vom acționa la proclamarea stării de calamitate”, a afirmat președintele Regiunii Lazio, Nicola Zingaretti, după terminarea ședinței convocată în Prefectură, pe tema urgenței de secetă. Din zona roșie afectată de secetă fac parte localitățile Baveno, San Bernardino Verbano, Cambiasca, Vignone și Brovello Carpugnino în provincia Verbania, Pieve Vergonte și Piedimulera în Ossola.
Regiunile vor cere declararea stări de urgență din cauza secetei, pentru a deveni prioritare consumul uman și pentru agricultură a resurselor de apă și pentru a pune la dispoziție resurse pentru înființarea de noi rezervoare, a relatat consilierul pentru agricultură din Veneto, Federico Caner, coordonatorul Comisiei de Politică Agricolă a Conferinței Regiunilor.
Aceste puncte au fost incluse pe ordinea de zi a Conferinței Regiunilor, programată pentru miercuri, 22 iunie. În alte șase-șapte municipii au fost luate măsuri pentru combaterea lipsei apei, cum ar fi intervenții cu autocisterne, fiind emise ordonanțe pentru limitarea pierderilor de apă și raționalizarea apei între anumite ore, în general noaptea.
Țările din vestul Europei se confruntă cu un val de căldură cu totul neobișnuit pentru acest început de vară
De exemplu, în Spania, temperatura a depășit, pe alocuri, 40 și chiar 42 de grade. Consumul apei este deja supus restricţiilor pentru o treime din teritoriul Franţei, după o primăvară foarte secetoasă. Guvernul de la Paris a alocat 500 de milioane de euro pentru amenajarea de spaţii verzi care să răcorească atmosfera în oraşe.
Românii au cheltuit miliarde de euro pe călătorii în primele patru luni din 2022