Alertă de holeră în România, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava transmițând o atenționare pentru populație și toate unitățile medicale din județ, după ce în Republica Moldova a fost descoperit în probe de apă microbul care produce boala. Instituția acordă o atenție sporită efectuării triajului epidemiologic în taberele de refugiați, potrivit antena3.ro.
Astfel, se fac verificări riguroase a modului de respectare a regulilor igienico-sanitare din aceste tabere, inspectorii sanitari atentionând unitățile din rețeaua medicală din teritoriu să comunice imediat la DSP Suceava orice caz de suspiciune
În astfel de situații se vor recolta probe biologice de la cazurile suspecte, pentru realizarea investigațiilor de laborator. Inspectorii DSP recomandă populației să consume apă de băut numai din surse controlate (autorizate), să respecte cu strictețe regulile de igienă privind spălarea mâinilor, precum și regulile privind igiena alimentelor înainte de consum, folosind apa din surse controlate. Populația este sfătuită să evite scăldatul în bălțile sau lacurile a căror apă este necontrolată. Vibrionul de holeră a fost depistat în probe de apă pe plaja de la Vadul lui Vodă, de pe malul Nistrului, anunțul fiind făcut de șeful Direcției Sănătate de la Chișinău, Boris Gîlca.
Medicii spun că respectarea măsurilor de igienă este vitală, iar simptomele sunt asemănătoare unei infecții digestive
„Fiind o boală bacteriană transmisă pe cale digestivă, trebuie să fim atenți la igienă. Apa poate fi un agent de transmitere, așa că trebuie să fim atenți unde ne scăldăm. Totuși, trebuie să ne spălăm pe mâini, iar fructele trebuie și ele spălate. Având în vedere granița noastră cu Ucraina și Republica Moldova, cetățenii care vin de acolo trebuie să fie bine verficați, iar cei care pleacă în cele două țări ar trebui să fie atenți la alimente consumă și la zonele de cazare. Fiecare țară are regulile sale. Holera se transmite digestiv, dar dacă este vorba de o apă în care se face baie, apa pătrunde prin nas sau înghițim, deci ne putem infecta.
Dacă vorbim de această alertă de holeră la graniță, ea se manifestă prin diaree. În această perioadă de vară se poate manifesta și în acest fel. Dacă este vorba de sindrom diareic sever, atunci vorbim de internare la terapie intensivă”, a declarat Carmen Dorobăț, medic infecționist.
Va fi demolată școala din Texas unde au fost împușcați 19 elevi