Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, condus până în aprilie de Ion Iliescu, ar putea fi desființat. Azi, Senatul a votat cu majoritate de voturi inițiativa PNL și USR PLUS pentru desființarea Institutului, însă cuvântul final îl va avea votul din Camera Deputaților, care este camera decizională.
În Senat, au fost 86 voturi pentru, 47 împotrivă și 0 abțineri.
Institutul are ca obiect de activitate analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor Revoluţiei române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a ţării noastre, însă inițiatorii au arătat că nu este nevoie de un asemenea organism.
Chiar dacă fostul președinte Iliescu nu mai conduce Institutul, senatorul USR PLUS Cristi Berea, unul dintre inițiatorii proiectului, a susținut în plen că acesta „trăiește de pe urma sistemului ticăloșit pe care l-a creat”.
„M-am apucat să scriu această inițiativă imediat ce Curtea Constituțională a admis cererea PSD-ului și a declarat drept neconstituțională legea de desființare depusă anterior. Am decis să o depun împreună cu colegii de la PNL, în așa fel încât să creăm un proiect inatacabil de data aceasta.
Din păcate pentru România, Ion Iliescu trăiește de pe urma sistemului ticăloșit pe care l-a creat. Am fost cu toții martori, acum câteva luni de zile, la încercarea patetică a institutului de a se debarasa de Ion Iliescu, nemairecunoscându-l drept președinte, lucru care nu se întâmplă și în cazul PSD-ului.
Am văzut că în campanie PSD a declarat că s-a reformat, că s-a lepădat de Liviu Dragnea. În momentul acesta pe Liviu Dragnea nu îl mai vizitează decât un titirez care ne anunță o dată la două săptămâni cât de tare îl doare pe Liviu Dragnea în spate, acolo în pușcărie. Totuși, întrebarea mea este următoarea:
PSD, te lepezi de Iliescu?”, scria Berea în urmă cu câteva zile.
În februarie, PSD a contestat la Curtea Constituțională legea de adoptare a OUG-ului care desființa Institutul Revoluției Române, iar ulterior, în martie, CCR a decis că într-adevăr este neconstituțională. Ulterior, legea despre care vorbim în prezent a fost depusă, iar în aprilie Ion Iliescu a decis sa se retragă din fruntea institutului.