Nici bine nu s-a propus înlăturarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului, că în spațiul public deja au apărut câteva variante agreate de actorii politici. Pe de o parte, un nume ar fi cel al fostului ministru al Justiției, Ana Birchall, însă prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a ținut să aducă un alt nume în atenție. Rareș Bogdan a spus la Digi24 că a auzit vorbindu-se de Ana Birchall, însă nu se pune problema ca aceasta să fie susținută de PNL. În schimb, prim-vicepreședintele PNL a spus că în partid „un model este Cristian Diaconescu, nu Ana Birchall”. Cristian Diaconescu este prim-vicepreședinte PMP, dar are în spate mai multe experiențe politice. a fost vicepreședinte al Senatului României, ministru al Justiției în guvernul Adrian Năstase, ministru de Externe în guvernul Emil Boc (1) – din partea PSD, ministru de Externe în guvernul Emil Boc (2) – din partea UNPR, ministru de Externe în guvernul Mihai Răzvan Ungureanu.
Cât despre soarta Renatei Weber, încă nu se știe. Abia ce liderii PNL din Senat și Camera Deputaților – Daniel Fenechiu și Florin Roman – au depus cererea de revocare din funcție a acesteia. Astfel, se solicită „ca în ședință comună să audieze Avocatul Poporului, dna Renate Weber, în vederea revocării din funcție în care a fost numită”.
Avocatului Poporului i se reproșează „declanșarea mecanismului național privind prevenirea torturii (MPN) cu privire la unitățile sanitare care tratează pacienți COVID 19, sub aspectul monitorizării acestora fără un temei concret, constând în existența unor sesizări care să creeze suspiciuni rezonabile privind existența unor acte sau fapte ce pot fi asimilate torturii. În fapt, mecanismul de monitorizare a fost instituit fără a se comunica unităților sanitare actul administrativ care a stat la baza declanșării procedurii de monitorizare”, dar și „existența unui grav conflict de interese generat de acțiunea Avocatului Poporului în sprijinul blocării intrării în vigoare a Legii pentru modificarea Codului Fiscal, adoptată de Parlamentul României, la data de 17 iunie 2020, prin care pensiile „speciale” sunt impozitate drastic, eliminând astfel discrepanțele care au generat revolta poporului român în privința inechității sistemului public de pensii”.
„În raport cu motivele arătate mai sus, grave încălcări ale Legii si ale Constituției prin acțiuni sau inacțiuni care au afectat buna funcționare a sistemului sanitar prin starea de temere legitimă creată asupra personalului medical prin declanșarea mecanismului national de prevenire a torturii în privința spitalelor care tratează bolnavi COVID 19 (situație exprimată public de cadrele medicale din România), cât si prin conflictul de interese în care se află urmare a sesizării de neconstituționalitate realizate în privința Legii care îi diminuează substanțial cuantumul pensiei speciale instituită în favoarea sa, vă solicităm să procedați la sesizarea Comisiilor Juridice ale Camerei Deputaților și Senatului pentru audierea Dnei Renate Weber, Avocat al Poporului, în vederea întocmirii unui raport prin care să se propună Camerei Deputaților și Senatului, întrunite în ședință comună, demiterea acesteia din funcția de demnitate publică în care a fost numită”, se arată în documentul asumat de Fenechiu și Roman.