Fraţii „Frutti Fresh” Ioan şi Viorel Micula nici bani nu au investit în unităţile de cazare de pe litoral, dar nici profit nu au scos. Aflate la limita de jos a clasificărilor turistice, cele nouă unitaţi de cazare controlate de Ioan şi Viorel Micula au început în genunchi sezonul estival 2015: confort de două stele şi pierderi de milioane de lei.
Printre cele mai slabe hoteluri depe litoral la capitolul dotări, fără investiţii şi lucrări de modernizare, holdingul hotelier al miliardarilor Ioan şi Viorel Micula se află pe marginea prăpastiei.
Din cele trei hoteluri din staţiuna Mamaia şi alte şase deţinute la Neptun-Olimp, niciunul nu a început noul sezon estival pe profit. Din contră, dacă e să ne luăm după raportările contabile pe anul trecut, fraţii Micula au fost nevoiţi să vină de acasă cu peste 2,7 milioane de lei. Cele mai „găunoase” hoteluri sunt „Unirea” (SC Unirea 2001 SA), „Patria” (Patria 2001 SA) şi „Naţional” (SC Egis SRL), care au încheiat anul trecut cu pierderi pe peste un milion de lei.
Hotelul Naţional, al cărui restaurant este frecvent călcat de inspectorii de sănătate publică, a avut anul trecut, potrivit firme.info, o cifră de afaceri de peste 1,15 milioane de lei şi pierderi de peste 640.000 de lei. În 2013 unitatea a înregistrat afaceri de 1,086 milioane de lei şi pierderi de 617.736 de lei.
Hotelurile „siameze” Patria şi Unirea nu şi-au făcut încă publice bilanţurile contabile pe anul trecut, însă dacă ne raportăm la faptul că „Naţional” a avut o evoluţie financiară aproape la fel în 2014 şi 2013 sunt toate posibilităţile ca cele două unităţi de cazare să raporteze pe anul trecut cifre similare ca în urmă cu doi ani. „Patria” a avut în 2013 o cifră de afaceri de peste 2,1 milioane de lei, cheltuieli de aproape 2,7 milioane de lei şi o pierdere 478.087 de lei. „Unirea” a înregistrat în 2013 afaceri de peste un milion de lei, cheltuieli de peste 1,3 milioane de lei şi respectiv, o pierdere de 349.775 de lei. Per total, cu previziunea de pierdere menţionată mai sus, în staţiunea Mamaia Fraţii „Frutti Fresh” au pierdut peste 1,4 milioane de lei

Şapte „găuri negre” la Neptun Olimp

Romania Mamaia Hotel Patria 07

Miliardarii bihoreni nu au făcut mare brânză nici în sudul litoralului. Hotelul Caraiman, administrat pde SC Terra Estival 2002 SA, a avut anul trecut afaceri de aproape 1,3 milioane de lei, cheltuieli totale de peste 1,8 milioane de lei şi o pierdere de peste jumătate de milion de lei.
„Romanţa”, administrat de societatea Romanţa Estival 2002 SA, a terminat anul trecut cu afaceri de 1,2 milioane de lei, cheltuieli de aproape 1,4 milioane de lei şi pierderi de peste 120.000 de lei. „Prahova”, prin Prahova Estival 2002 SA, a avut anul trecut afaceri de numai 113.000 de lei, cheltuieli de 142.000 de lei şi pierdere de peste 6.000 de lei.
Hotelul Slatina, administrat de societatea Hotel Club Estival 2002 SA, s-a pricopsit cu o cifră de afaceri de peste 1,25 milioane de lei, cheltuieli de 1,52 milioane de lei şi pierderi de de peste 245.000 de lei. „Clăbucet”, administrat de Clăbucet Estival 2002 SA, a înregistrat afaceri de peste 460.000 de lei, cheltuieli de 661.000 de lei şi pierderi de peste 193.000 de lei.
Hotelul Bâlea, controlat de societatea Bâlea Estival 2002 SA, s-a menţinut în trend, cu cifra de afaceri de peste 340.000 de lei, cheltuieli de aproape 540.000 de lei şi un minus de 190.000 de lei. Ultimul de pe listă, „Banat”, administrat prin Banat Estival 2002 SA, a avut anul trecut afaceri de 447.000 de lei, cheltuieli de peste 572.000 de lei şi o pierdere de peste 123.000 de lei.
Toate şapte însumează pierderi de peste 1,7 milioane de lei. Dacă socotim la aceste pierderi şi cele acumulate de unităţile hoteliere din Mamaia, rezultă un minus de peste 3,1 milioane de lei în afacerea turistică a familiei Micula. Asta în condiţiile în care activele pe care le deţin cei doi pe litoral sunt evaluate în actele financiar-contabile la peste 110 milioane de lei, respectiv 24,4 milioane de euro.

Ce spun turiştii: mobilierul este de pe vremea lui Ceauşescu, dar atunci nu mirosea a mucegai

Impresii (1)

Fiind clasificate la două stele, hotelurile fraţilor Micula sunt printre cele mai ieftine de pe litoral. Chiar şi aşa, mulţi turişti acuză condiţiile de cazare improprii.
„Condiţiile sunt mai rele ca pe vremea lui Ceaușescu, perioadă din care este și mobilierul din camere. Cu siguranță mirosul de mucegai nu-l întâlneai și în acea perioadă. În consecință bani mulți (dacă îi câștigi cinstit) pe condiții mizere. La unicul restaurant la care îți puteai folosi bonurile valorice erai nevoit să stai la o coadă imensă nu datorită mâncării foarte bune ci proastei organizări. Bineînțeles că erai nevoit să debarasezi o masă pentru a o putea servi pe a ta” (impresii încărcate de georgepopoiu in 12.08.2013 18:34:42 cazat la Hotelul Unirea).
„Nici nu știu de unde să încep, cazare jalnică la suprapreț. Cât scriu aceste rânduri în cameră plouă, da, plouă după ce cobor la ora 2 AM la recepție să spun problema aceea că în cameră s-a scurs apa datorită vremii, răspunsul frumos primit a fost acela <dacă nu folosiți păturile le puteți pune la geam, chiar și șefa m-a sunat și m-a informat că puteți folosi păturile> … Restaurantul de toată jena, solnița murdară de mi-a fost frică să o folosesc să nu fac cine știe ce boală, în cameră mizerie de poți face astm de la cât praf este, te poți împrieteni cu păienjenii la câți „colcăie”. Îmi pare rău că nu există calificativ mai mic decât 1 că aș fi acordat cu minus” (Mihai A, Pitesti 17.08.2014 cazat la Naţional)
„Am fost săptămâna trecută și pot spune că nu își merită banii. Mobilă veche, saltelele inconfortabile, preșul din baie puţea de nu te puteai apropia, covoarele din cameră murdare. Ce să spun… nu m-aș mai duce altădată. (Ioana, Pantelimon 21.07.2014, hotel Naţional)
„Vă rog, dar vă rog nu vă duceți la acest hotel, am rezervat undeva prin mai o cameră la hotel Național, când am ajuns acolo cei de la recepție ne-au spus că nu mai au camere și conform contractului ne transferă la Patria. Bun și așa, ne ducem la recepție și ni se dă o cameră infectă, ușile de la balcon se închideau cu un cui îndoit, perdele infecte, lenjeria de pe pat s-a schimbat în schimbul a 20 lei pt. cameristă, televizorul color de altfel – nu vedea decât verde… și alte nuanțe de verde. Baia era pregătită să îți pui toți dușmanii în ea să te răzbuni pentru tot ce te-au deranjat, după 10 min ar fi avut toate bolile din lume. După seara aia am plecat și ne-am cazat la un particular. (impresii încărcate de mireladel în 10.11.2014 14:00:51, hotel Patria)

Articolul precedentDNA a pus sechestru de 670 milioane de euro pe averea lui Vlad Moisescu!
Articolul următorDarius Vâlcov al treilea dosar penal, pentru trafic de influenţă.