Un inspector din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii Iaşi a fost arestat ieri sub acuzația de luare de mită, după ce a solicitat aparate de aer condiționat pentru a semna un proces verbal de recepţie la terminarea lucrărilor la un bloc de locuințe dintr-un sat din acest județ.
Măsura a fost dispusă de Tribunalul Iași, la solicitarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, care totodată a propus arestarea preventivă a unui alt inculpat, acuzat de complicitate la luare de mită.
Din ce detaliază procurorii, „inculpatul T.O., în calitate de inspector în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii Iaşi, fiind desemnat să participe ca membru in comisia de recepţie la terminarea lucrărilor pentru imobilul ridicat de P.A. în satul Hlincea din județul Iaşi, a pretins prin intermediul lui L. M., în data de 17 sau 18 aprilie 2024, pentru a semna procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, 4 bucăţi Daikin Sensira 12000 btu în valoare de 2.240 lei + TVA; 2 bucăţi Daikin Sensira 21000 btu în valoare de 3.845 lei + TVA; 6 module WIFI BRP069B45 în valoare de 176 lei +TVA, solicitare ce a fost acceptată, astfel că la data de 29.04.2024 a semnat acel proces-verbal şi ulterior la data de 16 mai 2024 a primit bunurile solicitate pe care le-a depozitat într-o boxă aflată la subsolul unui bloc din localitatea Valea Lupului, județul Iaşi”.
Totodată, despre cel de-al doilea inculpat, responsabil tehnic de execuție, procurorii precizează că, „în data de 17 sau 18 aprilie 2024 a transmis martorului P. A. faptul că inspectorul din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii Iaşi T.O., (…) a pretins pentru a semna procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, 4 bucăţi Daikin Sensira 12000 btu în valoare de 2.240 lei + TVA; 2 bucăţi Daikin Sensira 21000 btu în valoare de 3.845 lei + TVA; 6 module WIFI BRP069B45 în valoare de 176 lei +TVA (…) şi ulterior a actionat pentru ca functionarul să primească mita cerută, făcând demersuri pentru emiterea facturii fiscale fără a fi plătită, precizând locaţia unde să fie livrate bunurile (…)”.
Judecătorii au considerat a fi necesară doar arestarea inspectorului, astfel că s-a dispus „arestarea preventivă a inculpatului Tătăruşanu Ovidiu, cercetat în dosarul de urmărire penală nr. 282/260/P/2024 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „luare de mită”, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 21.05.2024 şi până la data de 19.06.2024, inclusiv.
Cu privire la inculpatul Loghin Mihai: Respinge propunerea de arestare preventivă formulată și dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului reținut. Ia faţă de inculpatul Loghin Mihai măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, care se calculează începând cu data de 21.05.2024.
Impune inculpatului Loghin Mihai ca pe durata măsurii preventive a controlului judiciar să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire penală sau, dacă va fi cazul, la judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; – să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea lui, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului de urmărire penală sau, dacă va fi cazul, a judecătorului de cameră preliminară a instanţei de judecată;
Supravegherea respectării de către inculpat a obligaţiilor care îi revin se va realiza de organul de poliţie din cadrul Postului de Poliţie Miroslava, jud. Iaşi, sub supravegherea Serviciului de Supravegheri Judiciare din cadrul IPJ Iaşi, în condiţiile legii. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru inculpat şi de la comunicare pentru procuror, contestaţie care se depune la judecătorul de drepturi şi libertăţi care a pronunţat prezenta încheiere”, se arată în minuta Tribunalului Iași, în condițiile în care soluția a fost deja atacată de inspectorul arestat.
Cei doi fuseseră reținuți luni, după o serie de activități de procedură penală desfășurate împreună cu ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Iași, pentru care s-a solicitat inclusiv sprijin din partea Inspectoratului de Poliție al Județului Iași, al Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași și Brigăzii Operațiuni Speciale Iași.
Cel de la care a pornit ancheta, arată DGA, a fost chiar dezvoltatorul imobiliar căruia i se ceruseră aparatele de aer condiționat. Ulterior, „ofițerii DGA – SJA Iași, la delegarea și sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, au pus în executare 4 mandate de percheziție domiciliară, din care 3 la locuințele suspecților și una la sediul societății comerciale. Cu ocazia percheziției efectuată la inspectorul ISC Iași, au fost identificate și ridicate toate cele 6 sisteme de aer condiționat menționate, cu modulele Wi-Fi aferente, în valoare totală de 20.070 lei, primite cu titlu de mită anterior”.