Sursa: Facebook

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, condus de social democrata Simona Bucura Oprescu, a pus în dezbatere ieri, în zi de sărbătoare, o ordonanță de urgență prin care se dorește majorarea salariilor bugetarilor.

Într-adevăr, bugetarii din mai multe sectoare ale administrației au protestat constant sau amenință cu proteste, nemulțumiți de inechitățile salariale, însă actul normativ apare la aproape jumătatea perioadei de campanie electorală pentru alegerile locale și europarlamentare.

Ordonanța de Urgență privind măsuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetară precum și reglementarea unor aspecte organizatorice poate fi găită la acest link și, potrivit ministerului, „propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la acest proiect pot fi transmise la adresa de e-mail dezbateri@mmuncii.gov.ro”.

Inițiatorul actului normativ, potrivit notei de fundamentare, nu este doar Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, ci și Ministerul Finanțelor și „are în vedere acordarea unor creșteri salariale de 10 % raportate la nivelul lunii decembrie 2023, în două tranșe respectiv pentru luna iunie 2024 și luna septembrie 2024”.

Bugetarii vizați de aceste creșteri salariale sunt cei din domeniile cultură, diplomație, personalul cu funcţii de conducere şi de execuţie din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângă tribunale, personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor şi a celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, din cele aflate în coordonarea prim-ministrului, precum şi din cele aflate sub controlul Parlamentului, administrație, inclusiv pentru funcționarii publici și personalul contractual din aparatul de specialitate al primarului din unitățile administrativ-teritoriale de până la 20.000 de locuitori.

Totodată se prevede ca personalul agențiilor județene pentru protecția mediului și agenției pentru protecția mediului municipiul București să beneficieze de salarizare corespunzătoare funcțiilor publice de stat prevăzute la nivelul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

Se va reglementa posibilitatea angajatorilor de a putea deconta lucrătorilor care folosesc în mod obişnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru, achiziția de dispozitive de corecţie speciale, în limita sumei de 500 lei/ persoană”, se mai precizează în nota de fundamentare.

Articolul precedentDin cauza unei avarii, echipele RAJA sistează furnizarea apei potabile pe o stradă din Constanța
Articolul următorInspector al Inspectoratului de Stat în Construcţii Iaşi, arestat după ce a luat mită aparate de aer condiționat