Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan este convins că se poate guvernare și fără actualul partener politic principal, PSD, după ce Marcel Ciolacu a scris pe Facebook că există alte priorități ale momentului și nu negocierile privind viitorul Guvern.

Membru în delegația de negociatori ai PNL cu PSD și UDMR, Rareș Bogdan asigură că „PNL e pregătit în continuare să își asume conducerea Guvernului”, după ce în weekend discuțiile au fost sistate.

A existat totuși și un context, dat fiind că liderul PSD Marcel Ciolacu a anunțat (și) pe Facebook că, deoarece „în acest moment agenda românilor nu mai coincide cu agenda politică”, „prioritatea tuturor decidenților politici trebuie să fie rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar și restanța majoră privind reforma pensiilor speciale”.

Ciolacu a aruncat astfel mingea în terenul PNL și a decretat că „până la rezolvarea acestor două priorități, orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendată”, deoarece „coaliția are datoria să se reunească în primul rând pentru urgențele românilor, iar programul de guvernare viitor este obligatoriu să prevadă soluțiile sustenabile și un termen clar pentru noua lege a salarizării”.

Afirmațiile lui Ciolacu nu au fost lăsate să treacă pur și simplu de Rareș Bogdan, astfel că acesta și-a asumat din nou să fie „vocea” pentru rezolvarea acestei probleme, ca multe altele din trecut…

PNL e pregătit în continuare să își asume conducerea Guvernului, așa cum am rezolvat în ultimii trei ani și jumătate nenumărate crize, de la criza covid la criza provocată de creșterea prețurilor la energie, la criza generată de războiul din Ukraina.

Vom cere premierului în funcție, un om echilibrat și care s-a dovedit un om al dialogului, să îi cheme de urgență pe miniștrii socialiști ai Muncii și Finanțelor, domnii Budăi și Câciu, să dea explicații cu privire la întârzierea reformei pensiilor speciale și a legii salarizării cu peste șase luni de zile. Ele trebuia finalizate pe data de 14 decembrie, potrivit jalonului din PNRR. Și de asemenea domnul Câciu să ne răspundă exact de ce a refuzat și nu a găsit resurse bugetare pentru creșterea salariilor pentru una dintre cele mai importante categorii profesionale, fără de care viitorul României este incert: profesorii.

Sigur că suntem total de acord că prioritățile sunt guvernarea României, pentru că asta a fost prioritatea PNL în ultimii trei ani. De aceea consider că este mult mai importantă stabilitatea acestei țări, mai ales din cauza conflictului de la graniță, și atunci cred că Nicolae Ciucă poate rămâne fără probleme la Guvern în următoarele luni pentru a nu crea perturbări la nivelul guvernării și implementării reformelor. În plus, rămânerea lui Nicolae Ciucă ca premier va fi o garanție în ochii partenerilor europeni și nordatlantici cu privire la rămânerea României în toate angajamentele asumate alături de UE, SUA, Marea Britanie, Israel și NATO. (…)

România trebuie guvernată, iar viitorul țării e mai important decât umorile, fricile sau jocurile politice meschine ale unor politicieni tranzitorii. PNL a spus de la început că formula optimă a fost și rămâne respectarea protocolului semnat acum un an și jumătate tocmai pentru a dovedi în ochii românilor seriozitatea clasei politice. Sigur că sunt reforme care trebuie făcute și cred că ar trebui să ne uităm serios.

Faptul că în momentul acesta examenele de capacitate și bacalaureat, încheierea mediilor pentru 3,6 milioane de elevi sunt în pericol, iar revendicările profesorilor sunt absolut legitime ne obligă să rezolvăm de urgență și sunt absolut convins că premierul Ciucă le va și rezolva, cum au rezolvat atâtea altele și premierii Orban și Cîțu în timp ce alții stăteau pe margine și mâncau popcorn”, a spus Rareș Bogdan, potrivit Realitatea TV.

Articolul precedentDe astăzi, grevă generală în Învățământ; preşedintele Federaţiei sindicatelor către guvernanți: „Responsabilitatea le revine în totalitate”
Articolul următorAlbalact, Covalact și Dorna Lactate, sancționate cu amenzi de aproape 2,9 milioane euro