Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Autoritățile grecești au anunțat că a fost depistat primul caz suspect de variola maimuței la un cetățean englez, acesta fiind dus la spital, alături de partenera sa, informează Digi24.

Pe lângă Grecia, mai multe țări europene, printre care Franța, Marea Britanie, Spania și Germania au identificat cazuri, iar oamenii de știință trag un semnal de alarmă.

Variola maimuței este o boală al cărei agent patogen poate fi transmis de la animale la om, dar și invers. Printre cele mai cunoscute simptome se numără febra, cefalee, dureri de spate și dureri musculare în primele cinci zile. După acest timp apar leziuni, erupții cutanate și în final cruste.

Nu există tratament pentru această boală

Medicii au precizat că persoanele care au variola maimuței se vindecă spontan în cel mult 21 de zile. Cu toate acestea, cazurile grave apar în special la copii și sunt legate de starea de sănătate a pacientului și de severitatea complicațiilor.

Specialiștii susțin că rata de mortalitate a rămas sub 10% în toate cazurile documentate până acum. Cele mai multe cazuri au fost depistate la clinicile de sănătate sexuală, particularitatea bolii pare să fie o formă genitală și o răspândire similară cu cea a unei infecții cu transmitere sexuală, a precizat un expert OMS în boli infecțioase.

De asemenea, variola maimuței este endemică în unele părți din Africa Centrală și Africa de Vest și se răspândește prin contact fizic apropiat.

„Ceea ce pare să se întâmple acum este că a ajuns la populație sub formă sexuală, sub formă genitală, și se răspândește ca și infecțiile cu transmitere sexuală, ceea ce a amplificat transmiterea sa în întreaga lume”, a declarat pentru Reuters David Heymann, oficial al OMS.

Până sâmbătă, 92 de cazuri confirmate și 28 de cazuri suspecte de varioala maimuței au fost raportate în 12 țări.

Citeștește și articolul: OMS, îngrijorată de variola maimuței. Medicii trag un semnal de alarmă

Articolul precedentFericirea românilor depinde de satisfacția la locul de muncă
Articolul următorProcurorul şef al DNA, despre dosarul Tel Drum: ”Aş vrea să îl văd mai mult ca oricine”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.