Pamint
Planeta Pamint. Sursa foto: wikipedia

Planeta Pământ este sărbătorită, în fiecare an, la 22 aprilie, atât în cadrul Zilei Planetei Pământ cât şi al Zilei Internaţionale a Mamei-Pământ. Tema stabilită pentru 2022 se numește „investeşte pentru planeta noastră”. Ea pornește de la dezideratul „Natura în cursa spre zero”, care arată că este necesar ca omenirea să ajungă la zero emisii nete de gaze cu efect de seră până la jumătatea secolului, pentru a menţine temperatura globală sub creşterea de 1,5°C. Accentul a fost pus în primul rând pe reducerea dependenţei de combustibilii fosili și pentru  construirea unei rezistenţe împotriva încălzirii globale fără a proteja, gestiona şi reface de urgenţă natura, se arată pe site-ul dedicat zilei în acest an www.earthday.org/earth-day-2022.

Dreptul la un mediu sănătos câştigă teren

Este necesar să acţionăm (cu îndrăzneală), să inovăm (în linii mari) şi să implementăm (în mod echitabil), să construim un parteneriat pentru planetă, în timpul scurt pe care îl avem, pentru un viitor prosper şi durabil, o planetă sănătoasă pentru copiii noştri şi copiii lor, potrivit site-ului dedicat zilei de EARTHDAY.ORG. „Am demonstrat că împreună putem face faţă provocărilor de amploare. Dreptul la un mediu sănătos câştigă teren. Dar trebuie să facem mult mai mult, şi mult mai repede, mai ales pentru a preveni o catastrofă climatică”, declară secretarul general al ONU, António Guterres, pe pagina ONU dedicată zilei. Ziua Internaţională a Mamei-Pământ este marcată de toate statele membre ale Naţiunilor Unite, fiind o iniţiativă ONU, în 2009. „Mama-Pământ” este un concept antic comun în mai multe limbi şi culturi, recunoscând legătura noastră cu planeta care face posibilă existenţa omenirii. Această zi nu înlocuieşte celebrarea Zilei Planetei Pământ, fiind o subliniere a importanţei  care trebuie acordată planetei. În unele părţi ale globului pământesc, ziua dedicată acestuia se marchează în luna martie odată cu echinocţiul de primăvară.

În 1990, Ziua Pământului a devenit un eveniment mondial

Misiunea EARTHDAY.ORG este de a diversifica, educa şi de a activa mişcarea ecologistă la nivel mondial. EARTHDAY.ORG a devenit în decursul anilor cel mai mare recrutor din lume pentru mişcarea ecologistă, lucrând cu peste 150.000 de parteneri din peste 192 de ţări pentru a susţine acţiuni pozitive pentru planetă. În 1990, Ziua Pământului a devenit un eveniment mondial, prin eforturile depuse de activistul Denis Hayes, reunind 200 de milioane de oameni din 141 de ţări şi aducând problemele de mediu pe scena mondială. De-a lungul deceniilor, EARTHDAY.ORG a adus sute de milioane de oameni în mişcarea ecologică, creând oportunităţi de angajament civic şi voluntariat. Ziua Pământului a implicat în 2020 peste un miliard de oameni, devenind importantă şi decisivă pentru acţiuni transformatoare pentru planeta noastră.

Achitări răsunătoare în dosarul „Belina”

Articolul precedentAchitări răsunătoare în dosarul „Belina”
Articolul următorÎncă o bunicuță va avea sărbători îmbelșugate de Paște datorită generozității primarului Piedone