Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Tanczos Barna a precizat că problema gunoaielor din România persistă, deoarece nu există un sistem organizat pentru colectarea selectivă și depozitarea ecologică a deșeurillor.

Prezent în cadrul unei emisiuni la Digi24, ministrul Mediului a precizat că există o mafie în jurul activităților cu deșeuri și că ”Ministerul e într-o luptă continuă”.

Lipsurile cu care se confruntă România duc la activități ilegale

Tanczos Barna a scos în evidență faptul că există multiple activități ilegale care se învârt în jurul deșeurilor. Aceste activități includ importul de deșeuri ca materie primă pentru industria de reciclare.

În mod pardoxal, în România există o adevărată industrie de reciclare, însă statul nu e capabil să ofere materie pentru această industrie de reciclare. Este o anomalie, să ai industria de reciclare, dar să nu ai un sistem organizat care să facă tot procesul de colectare selectivă a deșeurilor, de tratare, de transport și depozitare. Totate acestea constituie o provocare uriașă pentru Ministerul Mediului”, a comentat Tanczos Barna”

Problema importului de deșeuri

Tanczos a explicat că, pentru asigurarea unui control în ceea ce privește importul de deșeuri, va fi stabilită o procedură care va asigura limitarea accesului în anumite puncte vamale.

Ministrul Mediului a precizat că trebuie să existe o modalitate de control, o scanare a camioanelor și o verificare amănunțită a transporturilor.

De asemenea, trebuie cunoscut punctul de plecare, în momentul în care aceste camioane intră în vama românească. Ministrul a mai adăugat că a fost depistat, în județul Bihor, un mecanism de transport ilegal de deșeuri din afara țării.

Veneau camioanele din Italia, aveau un sistem de distribuire a deșeurilor prin centre din Cluj și din alte județe”, a comentat ministrul.

Primarii, principalii vinovați: nu există un sistem performant de selecție, colectare și depozitare a deșeurilor

Conform ministrului Mediului, problema începe de la autorități. Tanczos Barna consideră că primarii sunt principalii vinovați pentru că țara noastră nu beneficiază încă de un sistem bine pus la punct, sistem care să înglobeze selecția, colectarea, dar și depozitarea deșeurilor.

Nu pot să concep să mai câștige alegerile un primar care nu s-a descurcat să soluționeze problema colectării și depozitarii deșeurilor. În ce ne privește (referire la Minister – n.red), nu iertăm pe nimeni, intrăm cu Garda de Mediu peste tot, că sunt primării, proprietari privați, nu contează, vom aplica amenzi la greu să simtă că doare”, a concluzionat Tanczos Barna.

Articolul precedentDominic Fritz elimină surplusul de cabluri fără scandal și „fără spectacol”. Se aude până în Sectorul 1?
Articolul următorRădoi, „greu de ucis”. USLM organizează o conferință de presă astăzi
Jurnalist full-time / Pesimist part-time