Prinsă între afacerile de peste 500 milioane de euro pe an ale industriei de medicamente veterinare şi interesele conducerii Colegiului Medicilor Veterinari din România (CMVR), sănătatea cetăţenilor României este grav ameninţată. Oamenii de afaceri din domeniu şi conducerea organizaţiei profesionale a medicilor veterinari au bătut palma pentru ca medicamentele de uz veterinar, în special antibioticele şi antiparazitarele, să poată fi, în continuare, distribuite la liber, fără nici un control real. Acest tip de comerţ are efecte catastrofale asupra sănătăţii românilor, deoarece medicamentele administrate masiv animalelor şi păsărilor ajung în organismul uman şi cresc masiv rezistenţa la antibiotice. Sally Davies, secretar de stat în ministerul britanic al Sănătăţii, declara la începutul acestui an că infecţiile cu bacterii nu mai răspund tratamentelor cu antibioticele existente, iar rezistenţa la antibiotice constituie o ameninţare globală „catastrofală” la acelaşi nivel cu terorismul şi încălzirea globală.

Liviu Harbuz
Harbuz

Conducerea Colegiului Medicilor Veterinari pune în pericol sănătatea românilor, prin blocarea în instanţă a Ordinului 41 din 3 mai 2012 al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), act normativ care reglementează şi controlează strict circulaţia medicamentelor de uz veterinar şi, în primul rând, a antibioticelor.
La prima vedere, o contradicţie în termeni. Cum este posibil ca medicii veterinari să fie “faultaţi” tocmai de cei care ar trebui să le reprezinte interesele? Ei bine, atunci când potul este de jumătate de miliard de euro totul este posibil. Nici culoarea politică nu mai contează.
Preşedintele CMVR, conf. univ. dr. Viorel Andronie, alături de primvicepreşedintele dr. Liviu Harbuz, de vicepreşedinţii prof. univ. dr. Alin Bîrţoiu, conf. univ. dr. Adrian Oros şi de secretarul Colegiului – conf. univ. dr. Mihai Daneş, servesc astfel interesele comerciale uriaşe ale producătorilor şi distribuitorilor de medicamente de uz veterinar. Aceştia îl au în frunte pe omul de afaceri Sorin Paul Stănescu, cel care a preluat, într-o manieră controversată, Institutul Pasteur, producătorul naţional de medicamente veterinare, şi Farmavet, cel mai mare distribuitor în domeniu. Stănescu şi partenerii săi vor ca medicamentele de uz veterinar şi în special antibioticele să poată fi comercializate necontrolat, fără avizul medicilor, chiar dacă aceasta are ca efect creşterea catastrofală a rezistenţei la antibiotice a infecţiilor şi, implicit, înmulţirea alarmantă a deceselor în rândul populaţiei.

Control strict al antibioticelor

Andronie Viorel

Conducerea CMVRO a cerut în instanţă anularea Ordinului nr. 41 din 3 mai 2012 al preşedintelui ANSVSA, „pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de organizare şi funcţionare a unităţilor farmaceutice veterinare, condiţiile de comercializare a produselor medicinale veterinare şi a altor produse pentru animalele de companie, în magazinele pentru comercializarea animalelor de companie şi/sau a hranei pentru acestea, condiţiile de funcţionare a mijloacelor de transport din domeniul farmaceutic veterinar, precum şi autorizarea sanitar-veterinară a unităţilor, activităţilor şi a mijloacelor de transport din domeniul farmaceutic veterinar”, publicat în Monitorul Oficial nr. 295 din 4 mai 2012.
Conform specialiştilor consultaţi de Jurnal de Investigaţii, acest ordin este un act normativ esenţial pentru reglementarea circulaţiei medicamentului de uz veterinar în România. În primul rând, Ordinul 41 stipulează faptul că farmaciile veterinare pot fi deţinute numai de către medicii veterinari. Până la apariţia acestui act normativ, toată ţara era împânzită de puncte farmaceutice şi farmacii aflate în proprietatea te miri cui.
În al doilea rând, prevederile actului normativ pe care conducerea CMVR vrea să-l anuleze oferă doar medicului veterinar de liberă practică posibilitatea să utilizeze antibioticele şi antiparazitarele injectabile şi orale pentru animalele de la care se pot obţine alimente. Cu alte cuvinte, mai întâi consulţi medicul şi abia apoi te duci la farmacie să cumperi medicamente pentru vacă. Aşa cum este şi normal, de altfel, mai ales că este vorba de o situaţie prevăzută şi reglementată strict în toată legislaţia europeană, din cauza pericolului deosebit şi pe termen lung pentru sănătatea oamenilor pe care îl prezintă reziduurile de la aceste medicamente, atunci când sunt utilizate necontrolat.
În al treilea rând, Ordinul 41/2012 al preşedintelui ANSVSA insituie obligativitatea ca medicamentele destinate fermelor să circule numai pe baza prescripţiei de la medicul veterinar contractual. Astfel, medicul veterinar practician ar avea posibilitatea să controleze tratamentele dintr-o fermă şi să răspundă efectiv de circulaţia acestora. Aceste obiective nu le convin însă celor care au afaceri bănoase în domeniu, mai ales că este vorba de o piaţă a cărei valoare depăşeşte jumătate de miliard de euro anual.
Dar ceea ce este extrem de grav, dincolo de afectarea intereselor breslei, este faptul că Viorel Andronie, Liviu Harbuz, Mihai Deneş şi ceilalţi membri ai grupării organizate din fruntea CMVR, prin acţiunea de suspendare în instanţă a Ordinului 41/2012 trec peste toate semnalele, avertizările şi recomandările făcute de Federaţia Medicilor Veterinari din Europa (FVE) şi de Comisia Europeană. La nivel comunitar, medicul veterinar este interpus total pe traseul dintre proprietarul animalului şi producătorii sau distribuitorii de produse medicale veterinare în ceea ce priveşte antibioticele şi antiparazitarele.
Tocmai de aceea, Ordinul 41 din 3 mai 2012 introducea un control foarte strict al acestor medicamente în sectorul zootehnic, în vederea garantării unor alimente sigure pentru consumatori.

Presiune pe Andronie şi Harbuz

Poză 1

Mai mulţi medici veterinari au declarat pentru Jurnal de Investigaţii că, prin acţiunea lui Andronie şi a celorlalţi membri ai conducerii CMVR, veterinarul este aruncat într-o luptă inegală şi fără sorţi de izbândă cu samsarii de medicamente fără pregătire în domeniu, dar cu mijloace financiare uriaşe. Pentru a-şi maximiza profiturile, aceştia nu au nevoie de cabinete veterinare dotate, înregistrate şi autorizate conform prevederilor legale în vigoare.
Practic, spun medicii, prin acest demers conducerea CMVR urmăreşte un singur scop: favorizarea vădită a producătorilor şi distribuitorilor de medicamente veterinare, al căror interes este de a vinde oricât, oricum, oricui şi oriunde, în detrimentul medicilor veterinari de liberă practică din România, care se văd, astfel, în imposibilitatea de a-şi exercita profesia, în special la ţară. Toate aceste lucruri sunt arhicunoscute şi de preşedintele CMVR, Viorel Andronie (PDL), şi de primvicepreşedintele Colegiului, Liviu Harbuz (PSD), astfel încât decizia conducerii CMVR poate duce cu gândul la o presiune foarte mare din partea producătorilor şi distribuitorilor de medicamente de uz veterinar, fără a se putea comensura însă şi “cifra în euro” la care ar putea ajunge această presiune. Demersurile noastre repetate de a-l contacta telefonic pe dr. Liviu Harbuz au fost sortite eşecului, secretara sa invocand tot felul de motive pentru care acesta nu avea timp sa raspunda intrebarilor noastre.

Demis pentru că a dat Ordinul

De altfel, unul dintre reprezentanţii direcţi în CMVR ai lui Paul Stănescu este conf. univ. dr. Mihai Daneş, secretarul Colegiului şi angajatul patronului Farmavet.
Conform unor surse din piaţă, Daneş şi alţi câţiva „guru” ai învăţământului medical veterinar românesc ar fi exercitat presiuni extraordinare asupra autorului şi semnatarului Ordinului nr. 41/2012, fostul preşedinte al ANSVSA, dr. Radu Roatiş-Cheţan, presiuni care au variat de la sume mari de bani oferite pentru a nu emite ordinul respectiv şi până la ameninţări cu demiterea din funcţie.
Ceea ce s-a şi întâmplat. În mai 2012, premierul Victor Ponta l-a demis din funcţia de preşedinte al ANSVSA pe dr. Roatiş-Cheţan. Dar Ordinul era deja aplicabil, aşa încât gruparea organizată din fruntea CMVR a atacat în instanţă actul normativ care apără sănătatea românilor, dar lezează interesele uriaşe ale rechinilor din industria şi comerţul cu medicamente de uz veterinar. Astfel, pe rolul Curţii de Apel Bucureşti s-a format dosarul nr. 9566/2/2012, în care reclamant este CMVR iar pârât este ANSVSA.

Jurnal de Investigatii nr 34
Articolul precedentJurământ de împăcare
Articolul următorCartelul veterinarilor ne îmbolnăveşte pentru 500 mil euro