Sursa: Captură video

Dan Ilie Morega, prefect de Gorj la sfârșitul anilor 90, se află în centrul unui scandal, în urma unor violențe pe care le-a exercitat asupra unei jurnaliste de la Digi 24.

Poliția a confirmat că a deschis o anchetă, în condițiile în care Morega deja era cercetat pentru mai multe infracțiuni la regimul rutier și, între timp, chiar Consiliul Național al Audiovizualului solicită oamenilor legii „să investigheze cu celeritate faptele de agresiune fizică și verbală la care a fost supusă o echipă a postului Digi 24”.

Într-un comunicat de presă, CNA precizează că a aflat despre incidentul care a avut loc astăzi, „la biroul fostului prefect al județului Gorj, pentru a participa la conferința de presă anunțată de acesta” și că „fostul prefect Dan Ilie Morega i-a adresat injurii jurnalistei Anamaria Ianc, a împins-o și a lovit-o”.

Membrii Consiliului dezaprobă categoric un astfel de comportament și îl califică drept o formă gravă de intimidare prin care un jurnalist este oprit să-și exercite profesia, iar instituțiile abilitate trebuie să investigheze acest fapt într-un termen cât mai scurt.

Potrivit art. 8 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, autoritățile publice trebuie să asigure protecția jurnaliștilor în cazul în care aceștia sunt supuși unor presiuni sau amenințări de natură să împiedice sau să afecteze libera desfășurare a activității lor.

În calitatea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, CNA se pronunță ferm împotriva oricărui tip de manifestare de natură să restrângă sau să împiedice libera exercitare a profesiei de jurnalist”, transmit membrii Consiliului Național al Audiovizualului.

Potrivit Digi 24, jurnalista Anamaria Ianc a fost agresată chiar în momentul în care a intrat, împreună cu cameramanul, în biroul lui Morega, unde acesta chemase jurnaliștii pentru „a explica de ce în seara trecută s-a urcat din nou la volanul mașinii sale și cum a lovit o altă mașină care era parcată”. Conferința de presă nu s-a derulat cum se așteptau participanții, ci au fost chemați polițiștii.

Polițiști din cadrul Poliției Municipiului Târgu Jiu au fost sesizați de către o femeie în vârstă de 34 de ani, din localitate, cu privire la faptul că, în timp ce se afla în timpul serviciului, a fost agresată fizic de un bărbat în vârstă de 78 de ani, din municipiu. La fața locului s-a deplasat un echipaj de poliție, sprijinit de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Gorj și a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj au fost înregistrate patru dosare penale, cel mai recent fiind aseară, când polițiști din cadrul Biroului Rutier Târgu Jiu s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că bărbatul, în timp ce conducea un autoturism pe strada Fântânii din municipiu, a fost implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale. În urma verificărilor efectuate de polițiști a reieșit faptul că acesta avea permisul de conducere retras de la data de 6 februarie a acestui an. În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul de către o persoană al cărei permis de conducere a fost retras”, a confirmat IPJ Gorj.

Cu toate acestea, Dan Ilie Morega a susținut că doar a împins jurnalista: „N-am lovit-o, să meargă la IML dacă am împins-o, dacă am lovit-o. Nu!”.

În vârstă de 78 de ani, Morega a fost prefect al județului Gorj între 1996 – 1997, după care, din decembrie 2008 și până în decembrie 2012 a fost deputat al României.

Articolul precedentBurduja: „Pe 9 iunie, România are șansa să spună Europei ’ne-am făcut treaba’”
Articolul următorMai multe zone din Constanța nu vor beneficia de apă potabilă