Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Vandalism într-un cimitir din Iași: mormintele soldaţilor ruşi au fost marcate cu litera Z, simbolul invaziei ruse în Ucraina.

Mormintele soldaților sovietici înhumați în cimitirul din comuna ieșeană Moțca au fost vandalizate, persoane necunoscute trecând, cu vopsea, litera Z pe pietrele funerare, arată Libertatea.

Conform anunţului făcut de autorităţile din Iaşi, poliţiştii au demarat o anchetă. În plus, a fost deschis dosar penal

Agerpres a precizat că poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 6 Poliţie Rurală Paşcani s-au sesizat din oficiu după ce pe plăcile mormintelor soldaţilor ruşi căzuţi în cele două războaie mondiale au fost scrise literele „Z”, respectiv „V” cu vopsea.

Analiștii și experții militari au observat pentru prima dată misterioasa literă în formă de Z pictată manual pe tancurile și camioanele militare rusești adunate la granița cu Ucraina pe 19 februarie, scrie The Guardian, citat de Ştirile Pro TV.

Legal, profanarea prin orice mijloace a unui mormânt, a unei urne funerare sau a unui monument funerar se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte, iar cercetările sunt continuate pentru identificarea autorului, stabilirea întregii situaţii de fapt şi luarea măsurilor legale ce se impun”, a declarat Ioana Bîlea, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Iaşi.

Simbolul Z, prezent pe tancurile soldaţilor ruşi, este asemănat cu svastica naziștilor din al Doilea Război Mondial

La începutul invaziei ruse în Ucraina, ministrul rus al apărării a precizat, pe contul pe Instangram că simbolul vine de la sintagma în rusă „За победу” – „Za pobedy”, care începe cu „Z” și înseamnă „pentru victorie”.

Daily Mail, a explicat evoluția simbolului, de la apariția lui pe tancurile rusești, până la inscripții purtate de sportivi și artiști pro-ruși.
Cercetătorul Kamil Galeev, stabilit la Moscova, a explicat, pentru Daily Mail, că această literă a devenit nou simbol al ideologiei și identității naționale ruse. Unele voci chiar l-au asemuit cu svastica naziștilor din al Doilea Război Mondial.

Articolul precedentZelenski: „Trebuie alte garanții de securitate”
Articolul următorAtac la o școală din Suedia
Jurnalist full-time / Pesimist part-time