Sursa Foto: Facebook

Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat Inspecției Judiciare să facă o serie de cercetări cu privire la activitatea judecătorului Marius Cristian Epure, care face parte din completul de judecată care a pronunțat luni soluția de achitare în dosarul fostului primar Radu Mazăre. Informația a apărut în publicația Epoch Times – România, care a solicitat CSM aceste informații. Potrivit sursei citate, actualul președinte al CSM, Bogdan Mateescu, a transmis Inspecției Judiciare materialele care au apărut în presă referitoare la legăturile pe care judecătorul le-ar avea cu fostul primar al Constanței, iar mai departe urmează a se stabili dacă magistratul a încălcat prevederile Legii 3030/2004 – privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Concret, este vorba despre articolul care face referire la „nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa, precum şi formularea de cereri repetate şi nejustificate de abţinere în aceeaşi cauză, care are ca efect tergiversarea judecăţii”.

Inspecția Judiciară urmează a stabili „dacă în cauză există indiciile săvârșirii abaterii disciplinare prevăzută de articolul 99 litera i din Legea 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată cu modificările și completările ulterioare”. Totodată, potrivit documentului publicat de Epoch Times – România, „s-a solicitat Inspecției Judiciare să realizeze verificările necesare pentru a stabili dacă, în cauză, este necesară apărarea imparțialității domnului judecător Marius Cristian Epure”.

Persoana cea mai vocală privind sesizarea Inspecției Judiciare a fost ex-ministrul Justiției, Ana Birchall, care a atras atenția că se impune o anchetă pentru a se stabili dacă într-adevăr judecătorul Epure și-ar fi construit o vilă pe un teren care apare în dosarul Retrocedărilor, în care Mazăre are deja o condamnare definitivă de 9 ani de închisoare cu executare. „Românii cinstiți și de bună credință merită să știe adevărul și anume dacă acest domn judecătorul Marius Cristian Epure (care l-a achitat pe Mazăre în dosarul în care acesta a fost condamnat la 6 ani și 6 luni de detenție în primă instanță) și-a construit o vilă în cartierul rezidențial Compozitori, pe un teren care apare în dosarul Retrocedărilor, în care fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare cu executare, fiind deci unul dintre beneficiarii acțiunilor ilegale ale fostului primar al Constanţei”, scrie și azi Ana Birchall pe Facebook, după ce a aflat că Inspecția Judiciară va studia materialele din presă.

Articolul precedentPasarela de promenadă din Mamaia, în conservare
Articolul următorCifrele o contrazic pe Turcan: ajutorul social nu reprezintă un lux