Sursa: Facebook

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, mai are o șansă luna aceasta de a fi cercetat în stare de libertate.

După ce săptămâna trecută Tribunalul Vaslui a dispus prelungirea măsurii arestării preventive în ceea ce îl privea, Curtea de Apel Iași a hotărât că decizia ar trebui reanalizată.

Iar zilele acestea, judecătorii vasluieni ar trebui să se pronunțe din nou pe cererea procurorilor anticorupție, opinia CA Iași în acest sens bazându-se pe articolul 5 din Cartea Eeuropeană a Drepturilor Omului, potrivit căruia „orice persoană are dreptul la libertate şi la siguranţă. Nimeni nu poate fi lipsit de libertatea sa”.

Pe 15 noiembrie, cel puțin în ceea ce îl privea pe Dumitru Buzatu, Tribunalul Vaslui dispunea prelungirea măsurii arestării preventive, având în vedere acuzațiile de luare de mită aduse acestuia.

Astfel, s-a dispus prelungirea duratei „măsurii arestării preventive a inculpatului B. D., pe o perioadă de 30 de zile, de la data de 23.11.2023 şi până la data de 22.12.2023, inclusiv”, însă în ceea ce privește cel de-al doilea inculpat din dosar – un administrator de firmă, acuzat de trafic de influență – s-a respins „cererea privind prelungirea măsurii arestului la domiciliu”, măsură înlocuită cu controlul judiciar „pe o durată de 60 zile începând cu data rămânerii definitive a prezentei încheieri. (…) Dispune punerea în libertate a inculpatului Judele Radu la data rămânerii definitive a prezentei încheieri”.

Încheierea nu a rămas însă definitivă, pentru că atât procurorii, cât și președintele CJ Vaslui au contestat-o. Iar ieri, CA Iași a decis că lucrurile trebuie reanalizate:

Admite contestaţiile formulate de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi şi inculpatul-contestator Buzatu Dumitru (…) împotriva încheierii nr. 11/DLF pronunţate la data de 15.11.2023 de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Vaslui în dosarul penal nr. 2259/89/2023, încheiere pe care o desfiinţează în integralitate.

Trimite cauza spre rejudecare judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Vaslui. Definitivă”.

Articolul precedentViceprimar și consilier local, la „bani mărunți”: comisii de anchetă pentru a le verifica veniturile obținute
Articolul următorVot majoritar decisiv pe Legea pensiilor. „Adevărul este unul singur: în 2024 pensiile românilor vor crește”, asigură ministra Muncii