Noua Lege a pensiilor a fost adoptată ieri în Camera Deputaților, cu 199 de voturi „pentru”, 39 de voturi „împotrivă” şi 17 abţineri.
Nu fără controverse au critici, însă în final majoritatea a decis. De acum, să vină creșterile, dat fiind că, în cazul acestei legi, for decizional era Camera Deputaților.
Dincolo de critici, ministra Muncii anunța aseară că totul este stabilit și că pensionarii vor beneficia cu siguranță de noile prevederi, Legea pensiilor în forma votată ieri fiind inclusiv „o formă de respect pentru cei care au muncit și muncesc în România”.
„Legea corectează inechitățile dintre cei care au muncit la fel, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, dintre bărbați și femei, între cei care încasează indemnizația minimă socială.
Adoptarea legii în calendarul stabilit va duce la eliminarea plafonului de 9,4% din PIB care îngheța #pensiile românilor până în 2070. Dincolo de tot ce se spune, adevărul este unul singur: în 2024 pensiile românilor vor crește!
Reforma este sustenabilă și va aduce stabilitate sistemului de pensii din România. Reforma este la fel de importantă și pentru salariați: răsplătește munca și contributivitatea, încurajează natalitatea și stimulează continuarea studiilor.
Le mulțumesc colegilor de Minister și din Casa Națională de Pensii Publice pentru mobilizare! Le mulțumesc colegilor parlamentari pentru votul dat în beneficiul românilor!”, scria pe Facebook, după vot, ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Acestea în condițiile în care, USR, principalul contestatar, califica legea ca fiind „o minciună cap-coadă”. Astfel, deputata USR Oana Țoiu avertiza că legea „creează nedreptăți, pentru ambulanțieri, pentru pompieri civili, pentru cei care salvează vieți pe munți, pentru tații văduvi și exemplele pot continua”.
Totodată, deputatul USR Cristian Seidler sublinia că „în continuare există pensii speciale pe care PSD și PNL le-au salvat pentru cel puțin încă 40 de ani”.