Kelemen Hunor: „În ultimii 50-60 de ani, în țările democrate niciun militar nu a condus guvernul”

Ministrul interimar al Apărării Naționale, Nicolae Ciucă este premierul desemnat de Iohannis

Liderul UDMR, Kelemen Hunor a afirmat că are o „oarecare reținere” în privința desemnării unui militar, chiar și în rezervă, pentru funcția de premier, dar în același timp că înțelege necesitatea acestei numiri, ca pe o soluție rapidă de ieșire din criză.

„Am luat act de propunerea PNL. Ciucă este un militar excepțional care a muncit, a mers în teatrele de război. Pe palierul politic este însă o problemă pentru că nu este foarte uzual, în ultimii 50-60 de ani, în țările democrate niciun militar nu a condus guvernul. Din acest punct de vedere avem o oarecare reținere, dar înțelegem propunerea și dorința PNL de a căuta o soluție rapidă. Suntem deschiși la dialog, să vedem și punctul de vedere al lui Florin Cîțu. Dacă Iohannis îl va desemna, probabil că vom discuta și cu el dacă va dori și vom vedea care sunt prioritățile”, a declarat Kelemen Hunor după ce a ieșit de la consultările de la Cotroceni.

Liderul UDMR a precizat că formațiunea sa va discuta cu PNL și cu Nicolae Ciucă, urmând ca apoi să ia o decizie în privința susținerii. „Dacă se poate, săptămâna viitoare să avem un vot în parlament și un guvern cu drepturi depline”, a mai completat Kelemen Hunor.

De altfel, guvernul cu care se va prezenta Ciucă în Parlament va fi unul PNL – UDMR. Pe lista de miniștrii, potrivit surse Realitatea Plus, se află următoarele propuneri: Nicolae Ciucă (PNL) – prim-ministru, Kelemen Hunor (UDMR) – vicepremier, Bogdan Aurescu (independent) – Ministrul de Externe, Nelu Tătaru (PNL) – Ministrul Sănătății, Iulian Dumitrescu (PNL) – Ministrul Transporturilor, PNL – Ministrul Fondurilor Europene, Bogdan Huțucă (PNL) – Ministrul Economiei, Virgil Popescu (PNL) – Ministrul Energiei, Cătălin Predoiu / Cristian Băcanu (PNL) – Ministrul Justiției, Raluca Turcan (PNL) – Ministrul Muncii, Dan Vîlceanu (PNL) – Ministrul Finanțelor, Sorin Cîmpeanu (PNL) – Ministrul Educației, Lucian Bode (PNL) – Ministrul Administrației și Internelor, Cseke Attila (UDMR) – Ministrul Dezvoltării, UDMR (?)/ Bogdan Gheorghiu (PNL) – Ministrul Culturii, Costel Șoptică (PNL) – Ministrul Agriculturii, UDMR (?) – Ministrul Cercetării și Digitalizării, Nicoleta Pauliuc/Rareș Bogdan (PNL) – Ministrul Apărării, Tanczos Barna (UDMR) – Ministrul Mediului, Eduard Novak (UDMR) – Ministrul Tineretului și Sportului, PNL (?) – Ministrul Telecomunicațiilor.

Surse Digi 24 transmit că o listă finală a miniștrilor din Cabinetul Ciucă va fi prezentată mâine, urmând ca luni să aibă loc audierile în comisiile de specialitate, iar dezbaterea și votul de învestitură să se desfășoare marți, 26 octombrie.

Kelemen Hunor le reproșează celor de la USR că au renunțat la guvernare

Articolul precedentViteza uluitoare de reacție a lui Klaus Iohannis
Articolul următorDacian Cioloș nu știe ce să voteze